160 milliárdot ad a magyar büdzsé K+F célokra

A központi költségvetésből 78,3 milliárd forint, jövőre várhatóan mintegy 83 milliárd forint jut a kutatás-fejlesztés és innováció állami támogatására – mondta el a Magyar Időknek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH).

Az NKFIH tájékoztatása szerint a felfedező kutatások, a célzott fejlesztések és az innovatív vállalkozások K+F+I-tevékenységének ösztönzése, valamint a rendelkezésre álló források célszerű és hatékony felhasználása érdekében a hivatal kidolgozott egy versenypályázati portfóliót. Az ebben szereplő egyes felhívások a vállalati kutatás-fejlesztést, a vállalati és egyetemi együttműködést, a terület infrastruktúrájának fejlesztését és a nemzetközi együttműködések erősítését egyaránt ösztönzik.

A már megnyílt 25 milliárdos Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) kialakítása pályázat részleteit korábbi cikkünkben fejtettük ki.

A kiemelt cél, hogy a pályázati feltételrendszer kialakítása a felsőoktatási intézmények, a kutatóintézetek és az ipari szereplők együttműködését ösztönözze.

 

Cikk végigolvasása