200 millió EUR hitel Magyarországnak a gazdaságfejlesztési pályázatok támogatásához

Az Európai Beruházási Bank 200 millió euró hitel nyújtásával járul hozzá a gazdaságfejlesztési uniós programok megvalósításához – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank alelnökével aláírta az erről szóló szerződést.

Varga Mihály kiemelte, hogy a mostani szerződés annak az átfogó, másfél milliárd eurós hitelkeretnek a második részlete, melyet még 2015-ben hagyott jóvá az EIB a Magyarország rendelkezésére álló uniós támogatások hazai költségvetési forrásainak refinanszírozása céljából. A miniszter emlékeztetett: az első, 500 milliós részletről már két éve megállapodást kötöttünk. A 2014-2020-as programozási időszakra rendelkezésünkre álló hitelkeretet négy operatív program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP),  a Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési Program (EFOP) hazai önrészének finanszírozásához vehetjük igénybe – mondta a tárcavezető.

Varga Mihály aláhúzta: az Európai Beruházási Bank sikeresnek értékeli ezeknek az uniós programoknak az előrehaladását, elégedett az eddig biztosított források felhasználásával, így változatlan célok mellett biztosítja Magyarország számára a most aláírt 200 millió eurós refinanszírozási keretet. Ennek felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához, ipari parkok fejlesztéséhez, barnamezős iparterületek megújításához, valamint Magyarország turisztikai vonzerejének emeléséhez.

Lehetőségünk nyílik gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre, illetve az alacsony széndioxid kibocsátású gazdaságra való áttérésre. A hitelkeret a munkaerőpiacon hátránnyal indulók támogatását is szolgálja – ismertette Varga Mihály.


Forrás: kormany.hu