2020-ban újraindul a Magyar Falu Program

Az ötezres lélekszám alatti kistelepülések már több mint 21 milliárd forintot vehettek kézhez a Magyar Falu Program 75 milliárd forintos, az életminőséget javító beruházásokat támogató keretéből – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden Budapesten.

Orbán Balázs emlékeztetett, a Magyar Falu Program idén indulhatott el. Célja a kistelepülések fejlődése, népességmegtartó erejének növelése. A kabinet szándéka, hogy az intézkedés ciklusokon átívelően működjön. Ennek érdekében 2020-ra is az ideinek megfelelő, 150 milliárd forintot különített el a programra – fejtette ki.

Az államtitkár aláhúzta, a rendszerváltoztatást követően hatalmas forráskivonás jellemezte a magyar vidéket. A Magyar Falu Programnak köszönhetően azonban most egy régóta nem látott lehetőséget kapnak a falvak. Elmondta, ugyan a népességcsökkenés a legkisebb településeken érezteti legjobban hatását, a 2010 után bevezetett családtámogatási intézkedések elemzésével mégis arra a következtetésre jutottak, hogy a fiatalok körében népszerű a falusias életforma.

A cél ezért annak elérése, hogy a városban vagy faluban történő letelepedés kérdése ne életminőségek, hanem életstílusok közötti választás legyen – hangsúlyozta Orbán Balázs. Az államtitkár közölte, a kistelepülések életminőségének javítására az idén 75 milliárd forintot szánnak 15 alprogram keretében. Ebből tizennégy esetében már le is zárták a pályázati időszakot. Az önkormányzatok még szolgálati lakások kialakítására jelentkezhetnek október 24-ig – tette hozzá.

Orbán Balázs tájékoztatása alapján eddig négy alprogramban több mint 21 milliárd forint értékben történtek meg a kifizetések, összesen 1.454 településnek. A győztes pályázatokból 6 milliárd forintot fordítanak önkormányzati- és 7 milliárd forintot egyházi közösségi terek fejlesztésére. További 4 milliárd forintból 186 településen újulhatnak meg, vagy épülhetnek új orvosi rendelők. 778 település pedig összesen 2 milliárd forintból szerezhet be orvosi eszközöket – mondta.

Az államtitkár közölte, a kistelepülések életminőségét javító programpontokban összesen 10.713 pályázat érkezett. Ezek közül 1.398-at egyházi pályázók nyújtottak be. A pályázatokból szolgálati lakások, bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, belterületi utak és járdák, sportparkok, temetők, valamint önkormányzati és egyházi közösségi terek épülhetnek, vagy újulhatnak meg – emlékeztetett. Orbán Balázs kitért arra is, a Magyar Falu Program egészét tekintve eddig az érintett települések 96 százaléka adott be pályázatot, 55 százalékuk pedig már rendelkezik legalább egy nyertes pályázattal

 

– írja az MTI.