4,5 milliárd forint vízvédelmi és élőhelyfejlesztési beruházásokra

Két új pályázati felhívás jelent meg a Vidékfejlesztési programban 4,5 milliárd forint értékben, a pénzből elsősorban az éghajlatváltozással összefüggő problémák kezelését, a belföldi vizek mennyiségi és minőségi védelmét, valamint a biodiverzitás megőrzését támogatják – közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 1 milliárd forint áll az aktív mezőgazdasági termelők rendelkezésére a területi vízvisszatartás, a szennyezések csökkentése, valamint a vizek mennyiségi és minőségi védelmének megteremtésére. A területalapú, vissza nem térítendő támogatásra július 11. és 2018. július 11. között nyújthatják be kérelmüket a pályázók. Az első értékelési határnap augusztus 9.

Az élőhelyfejlesztési nem termelő beruházásokra 3,51 milliárd forintot különített el a Miniszterelnökség. A támogatás a mezőgazdasági táj ökoszisztéma szolgáltatásainak fejlesztését, a fajok és élőhelyek természetvédelmi helyzetének megőrzését és javítását, valamint a Natura 2000 területek, illetve a magas természeti értékkel rendelkező gazdálkodási rendszerek közjóléti funkciójának erősítését segíti elő. Az aktív mezőgazdasági termelők célterületenként 400 eurónak – mintegy 120 ezer forint – megfelelő forintösszegű támogatást igényelhetnek hektáronként. Az érdeklődők július 11. és 2018. július 31. között nyújthatják be pályázataikat. Az első értékelési határnap ebben az esetben is augusztus 9.

A pályázati felhívások részleteiről a www.szechenyi2020.hu weboldalon tájékozódhatnak az érintettek. A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a www.mvh.gov.hu weboldalon. Az értékelési határnapokig benyújtott projekteket együttesen bírálják el.

A Miniszterelnökség emlékeztet: a két új pályázati felhívással együtt eddig a Vidékfejlesztési programban 34 pályázat jelent meg. A rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forintos keretből eddig mintegy 850 milliárd forintot hirdettek meg a gazdálkodók számára, amely a teljes keret mintegy kétharmada – olvasható a közleményben.

mti