A hazai KKV-k gazdasági helyzetének változásai a COVID-19 vírus hatására – kérdőíves felmérés eredményei

Az MBH Consulting Kft. 2020 március 20-án kérdőívet küldött ki ügyfelei, partnerei részére, hogy felmérje a COVID-19 vírus következtében előállt gazdasági változások hatásait. A kérdőív keretében arra voltunk kíváncsiak, hogy a hazai vállalkozásoknak milyen állami támogatásra lenne szükségük, és hogyan befolyásolja a következő hónapjaikat az előállt gazdasági helyzet. 2020. március 31-ig 177 vállalkozás töltötte ki a kérdőívet.


Eredmények

Az első pont keretében arra kerestük a választ, hogy „Az Ön vállalkozása számára milyen típusú állami segítségnyújtásra lenne szükség?”. Ügyfeleink, partnereink legnagyobb számban a közvetlen bértámogatást és az adófizetési, illetve járulékterhek átütemezését jelölték meg, az alábbi grafikon szerint. Korábbiakban számos felmérés kimutatta, hogy a haza vállalkozások fejlődésnek, stabil működésének egyik fontos korlátja az alultőkésítettség.

A válaszadók negyede arra is nyitott volt, hogy a negatív gazdasági hatások csökkentése érdekében állami tőketámogatás keretében kapjon segítséget, átmeneti állami tulajdonosi beszállás mellett.

 

Arra a kérdésre, hogy „Mennyi ideig képes a vállalkozása a jelenlegi tartalékokból működni?” a válaszadók összesen 80%-a azt a választ adta, hogy 1, legfeljebb 1-3 hónapig tud működni. Csupán a válaszadók 3%-nak vannak 6 hónapnál hosszabb időre tartalékaik.

 

A kérdőív keretében arra vonatkozólag is kértünk állásfoglalást a vállalkozásoktól, hogy mekkora árbevétel csökkenést prognosztizálnak az idei évre? A megkérdezettek legnagyobb része 30-50% közötti árbevétel csökkenést vár az alábbi grafikon alapján.

 

A felmérés kapcsán azt a kérdést is feltettük ügyfeleinknek, partnereinknek, hogy véleményük szerint mely három ágazatra lesz legnagyobb hatással a korona vírus által előidézett gazdasági helyzet. A válaszok alapján a szálláshely/vendéglátás, az építőipar, és a kereskedelem lesz leginkább érintett, de szorosan követi ezt a három ágazatot a feldolgozóipar és a szállítás, raktározás is.

 

[su_spacer size=”100″]