A hónap végéig kérhetnek támogatást a gazdák

December 2-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket a Miniszterelnökség által meghirdetett új agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programra; a 40 milliárd forint keretösszegű forrásra szőlő- és gyümölcsültetvényesek, illetve szántóföldön gazdálkodók pályázhatnak.

Az elbírálás során az ültetvények esetében előnyt élveznek az eróziós, az aszályérzékeny, illetve a kedvezőtlen adottságú területek, a szántóföldön gazdálkodók közül pedig az állatállománnyal rendelkezők. A Miniszterelnökség a vidékfejlesztési program keretében tavaly hirdette meg az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés elnevezésű programot. Ehhez 9500 gazdálkodó csatlakozott, mintegy 441 ezer hektáros területtel, összességében mintegy 190 milliárd forint értéket képviselve  – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mivel a pályázatra majdnem háromszoros volt a túljelentkezés, a Miniszterelnökség ez év szeptember 30-án – széles körű szakmai egyeztetést követően – új AKG-kiírást jelentetett meg, 40 milliárd forintos keretösszeggel – emlékeztet közleményében az agrárkamara. Az új AKG-programban rendelkezésre álló forrásból a szőlő- és gyümölcsültetvényesek számára 15 milliárd, a szántófölddel rendelkezők számára 25 milliárd forintot különítettek el. Az ötéves kötelezettségvállalási időszak 2017. január 1-jétől kezdődik.

A támogatási kérelmek benyújtására 2016. november 2. és december 2. között van lehetőség, kizárólag elektronikus úton, az MVH weboldalán (www.mvh.gov.hu). A határidő jogvesztő, a december 2. után benyújtott kérelmek nem fogadhatók el. A pályázni szándékozókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által megjelentetett AKG-, illetve Területmérési kézikönyv is segíti. Emellett a gazdálkodók a támogatási kérelmek benyújtásához a NAK falugazdászainak segítségét is igénybe vehetik.

Forrás: piacesprofit.hu