A K+F, mint a vállalatok vakcinája

A válságok mindig egyfajta gazdasági katalizátorként is működnek. Egy konjunktúra időszakban sokszor a piac is visz bennünket előre, de amikor szűkülnek a lehetőségek, akkor előtérbe kerülnek az egyedi versenyelőnyeink. Ha korábban már elkezdtünk egy K+F és innovációs tevékenységet, akkor mindez egy ilyen nehezebb időszakban erősíti a vállalkozásunk immunrendszerét és alkalmazkodó képességünket.

Az elmúlt években már nem csak az uniós, hanem a hazai támogatási rendszer is számos lehetőséget kínált a K+F tevékenységek finanszírozására. Ráadásul ma már nem csak a nagyvállalatok „játszótere” a kutatás és fejlesztés témaköre, hanem akár kisebb vállalkozások is vehetnek fel kutatókat, számolhatnak el bérköltségeket és szerezhetnek be eszközöket, ha van egy új ötletük.

Bár még folyamatban van a 2021-27-es támogatási rendszer tervezése, az már most valószínűsíthető, hogy a K+F és innovációs témakörök ismét támogatásban fognak részesülni. A Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) keretében, hasonlóan az előző hét évhez, a vállalati kutatások és innovációk, az egyetemi együttműködések, várhatóan újra előtérbe kerülnek.

Az uniós támogatások mellett pedig az elmúlt években létrejött egy olyan hazai intézményrendszer, mely a kisvállalkozásoktól kezdve,  a hazai nagyvállalatokig, a gazdaság teljes spektrumának nyújt rendszeresen, vissza nem térítendő támogatásokat. Ráadásul kedvező változás, hogy az elmúlt években megismert pályázatokat az érintett hivatalok minden évben hasonló időszakban, hasonló feltételekkel írják ki, Mindez pedig nagyban megkönnyíti a tervezés folyamatát. Hiszen egy innovációs és K+F támogatás előkészítése akár hónapokat is igénybe vehet, ezért nem mindegy, hogy közben hogyan változnak a támogatás feltételei. A következő hónapokban pedig lehetőségünk lesz megismeri számos olyan pályázati kiírást, melyek az előttünk álló években is rendelkezésünkre fognak állni, ezért érdemes elkezdeni összeírni a tervezett projektjeinket.

Ha a projektek generálása, az elszámolható K+F és innovációs költségek kapcsán kérdése lenne, kérjen időpontot online konzultációnkra:

Konzultációra jelentkezés >>