A KKV digitális fejlesztések olyanok, mint a zsiráf?

A vicc szerint a székely bácsi nézegeti a zsiráfot az állatkertben, aztán csak annyit mond, hogy „Érdekes, de azért otthonra nem kéne”. Vajon így vannak a hazai KKV-k a digitális megoldásokkal is? Hiszen egyre több szolgáltató kínál olyan CRM, ERP és digitális folyamat fejlesztési megoldásokat, melyek már nem csak a nagyvállalatok működését teszik hatékonnyá, hanem kisebb vállalati méret mellett is alkalmazhatók. Az MBH Consulting ügyfélkörében mi azt láttuk, hogy évről évre egyre nagyobb a nyitottság a KKV-k részéről is a digitális megoldásokra, főleg, ha van a bevezetésükhöz uniós vagy hazai támogatási forrás is. Az okostelefonok terjedésével egyre több kis- és középvállalkozás tulajdonosa, vezetője kap rá az olyan megoldásokra, melyekkel valós időben figyelheti a készleteket, a kintlévőségeket, a megrendeléseket, vagy hogy merre jár a céges flotta. Természetesen az is igaz, hogy ezeknek a megoldásoknak a használatához át kell némileg alakítani a vállalkozás működését. Az operatív szinten dolgozó kollégáknak is látniuk kell, hogy milyen gyakorlati haszna lesz egy olyan megoldásnak, melynek kapcsán eleinte csak a betanulás nyűgjét látjuk.

A kormányzat kommunikációja szerint a jövő évtől a digitális fejlesztések önálló Operatív Programot is kapnak, de a vállalkozásoknak szóló VINOP (Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretében is várhatóak ebben a témában kiírások 2021-ben. Érdemes ezért elkezdenünk összegyűjteni, hogy a mi ágazatunkban, a mi vállalkozásuk esetében milyen digitális megoldások, szoftverek beszerzése és bevezetése juttathat bennünket versenyelőnyhöz. Már csak azért is, mert könnyen lehet, hogy a konkurenciánknál már zajlik ez a folyamat, és a hamarosan megjelenő pályázati forrásokat más is szeretné majd igénybe venni.

Ha a digitális témakörben tervezett fejlesztései kapcsán kérdése lenne, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére egy díjmentes, online konzultáció keretében, melyre az alábbi linken tud jelentkezni.

https://mbhconsulting.hu/konzultaciora-jelentkezes