A kormányzat emelt szintű tagállami hozzájárulásán keresztül megháromszorozódott a Vidékfejlesztési Programban 2027-ig felhasználható források nagysága, ezzel párhuzamosan azonban jelentősen nőttek a termelők anyagköltségei és az inflációs várakozások, egyben a kamatkörnyezet is nagyban megváltozott. Európai uniós szinten a Green Deal kapcsán a közös agrárpolitika további reformja várható: ez még inkább meg fogja követelni a környezetvédelmi és fenntarthatósági erőfeszítések szükségességét, ami az informatika térnyerésével párhuzamosan a precíziós gazdálkodás „kötelező” megvalósításának irányába fog hatni.

Milyen agrárspecifikus elemekkel segítjük ügyfeleinket?

 • A pályázatkészítés mellett a tervezés, az engedélyeztetés és a technológiai tanácsadás egy csomagban érhető el.
 • A Magyar Bankholding agrárfinanszírozási termékeit a kiválasztott pályázathoz illesztjük.
 • A precíziós gazdálkodás részleteit érintően széles körű, az egyes szakterületekre specializálódott szakértőkből álló tanácsadói hálózatot működtetünk.
 • Az energetikát és épületgépészetet érintő fejlesztési igények esetén támogatjuk a jövő ESG-követelményeinek megfelelő struktúra kialakítását.
 • Amennyiben a hazai forrásokat meghaladó igények merülnek fel – különösen az élelmiszeripari tevékenységek esetén –, elvégezzük a projektjavaslat közvetlen EU-s pályázati forrásokhoz való hozzáférésének gyorsított előminősítését.

A részletek megnyitásához, kérjük, válasszon az alábbi lehetőségek közül:

Saját innovációnk: az ÖNTÖZÉS Plusz

A szántóföldi és kertészeti öntözéses pályázatokra új terméket alakítottunk ki ÖNTÖZÉS Plusz elnevezéssel, amelynek keretében minden kapcsolódó szolgáltatásunkat egyben kínáljuk. Az ÖNTÖZÉS Plusz a tervezést és engedélyeztetést, a javasolt technológiát, a pályázatkészítést és a kapcsolódó banki finanszírozást egy komplex csomagban tartalmazza.

A projektek megvalósítása során az egyik legjellemzőbb probléma annak eldöntése, hogy az adott terület öntözése jogilag lehetséges-e, azaz a szakhatóságok milyen feltételek mellett engedélyezik a vízkivétel lehetőségét. E bürokratikus útvesztőben megkeressük a gazdálkodó igényeinek legmegfelelőbb megoldásokat.

Speciális agrárfinanszírozási lehetőségek

Az agrárhitelezés mindig is speciális területe volt a bankszektornak, hiszen az a klasszikus vállalati hitelezéstől merőben eltérő megközelítést igényel, emellett a Vidékfejlesztési Program is eltérő módon definiálja az egyes garanciaelemeket az egyéb operatív programokhoz képest.

A Takarékbank Agrárcentrum hálózata és az MBH Bank Agrárpartner programja már a Magyar Bankholding létrehozása előtt is innovatív agrárhiteltermékeket kínált az agrárgazdálkodók és agrárvállalkozók részére, amikre építve a pályázatkészítési folyamat során lehetőség van az alábbiak előzetes elvégzésére:

 • a többféle banki agrárhiteltermék összehasonlítása,
 • a támogatott hitelek pályázati kiírásokkal való összehangolása,
 • az adott pályázati kiírás alapján a hitelképességi plafon megállapítása.

  A fenitek megfelelő időben történő elvégzése esetén a hitel összegét a bank akár a támogatói okirat kézhezvételét követő napon folyósítani tudja, ami jelentős mértékben könnyítheti és gyorsíthatja a projekt megvalósítását.

 • Együttműködő partneri hálózat

  A precíziós gazdálkodás megvalósítása igen szerteágazó és komplex terület, így az elérhető szakirodalom sem egységesen kezeli ezt a témakört. A magyarországi gyakorlatra leginkább az jellemző, hogy bizonyos elemekkel már rendelkezik ugyan a gazdálkodó valamelyik vállalkozása (például egy géphez kapott támogatói szoftvercsomagon keresztül), azonban azt nem feltétlenül alkalmazza döntéstámogató rendszerként. Ennek megfelelően olyan együttműködő partneri hálózat kialakítására törekedtünk, amelynek tagjai akár platformfüggetlen módon is tudnak segíteni a feladatok megvalósításában, így a gazdálkodó igényeihez igazítva végzik el a különböző tanácsadási tevékenységeket.

  Nemzetközi lehetőségek

  Általánosságban elmondható, hogy minden olyan támogatási jogcímnek, amely esetében az itthon elérhető fejlesztési programok valamelyikében források érhetőek el, van egy közvetlenül az európai uniós szinten hozzáférhető pályázati alternatívája is. Ezek a pályázatok sok esetben kevesebb megkötést tartalmaznak, mint a hazaiak, azonban mind a projekt előkészítése, mind pedig a projektmegvalósítás menedzsmentje során megkövetelik az országokon átívelő konzorciális együttműködést, valamint az ezzel együtt járó idegennyelv-használatot.

  A közvetlen európai uniós források elérését több koordinációs iroda is segíti, amelyek mindegyikével kapcsolatban állunk, így akár már a projektgenerálási és partnerkeresési feladatokban is tudunk segítséget nyújtani ügyfeleink részére.

  Nemzetközi szakértőink különösen az alábbi területeken jártasak:

 • A Horizon Europe programnak a Digitalizáció, ipar és világűr, a Klíma, energetika és mobilitás, valamint az Élelmiszer, biogazdaság, természeti erőforrások, agrárgazdaság és környezet elnevezésű pillérjei.
 • A LIFE programnak a Természet és biodiverzitás, a Körforgásos gazdaság és életminőség, a Klímaadaptáció, klímaváltozás hatásainak csökkentése, valamint a Tiszta energiaátállás elnevezésű pillérjei.

 • Minősítő tanúsítvány

  Az MBH Consulting projektmenedzselési és pénzügyi tanácsadás
  témakörben rendelkezik az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-nek
  a Magyar Multi Program keretében kiadott minősítő tanúsítványával.