Aranylábú gyerekek, avagy Gigászi pénzek az angol labdarúgó bajnokságban

Nemrég látott napvilágot a hír, hogy a januári átigazolási időszakban az angol Premier League-ben, azaz az első osztályban minden idők legtöbb pénzét költötték el a klubok játékosvásárlásra, közel 500 millió fontot. Miheztartás végett ez 200.000.000.000,- forint, egy hónap alatt. Mindig érdekelt, hogy talán a világ legkiegyensúlyozottabb bajnoksága mitől tud évről évre fejlődni és hogyan képes fenntartani a bajnokság színvonalát, illetve hogyan képes nem egy vagy kettő, hanem 6-7 élcsapatot életben tartani. Igen, jól érezzük, ennek az egyik fő mozgató ereje a pénz, illetve annak megfelelő visszaforgatása a labdarúgásba amellett persze, hogy a szigetország megőrül a fociért, tehát van fizetőképes kereslet, azaz NÉZŐ.

Pillantsunk hát bele honnan is jön a pénz. Alapvetően három helyről: nézőktől, közvetítési jogokból és reklámokból.

Látható, hogy míg a nézőktől, illetve a hirdetésekből származó bevételek stagnálnak addig a közvetítési jogdíjak folyamatosan emelkednek. A Sky Sports angol TV-óriás 5,13 milliárd fontot fizetett a közvetítési jogokért, mely minden idők legmagasabb díja lett. Az óriási összegen túl nem csak annak nagysága, de rendkívül igazságos elosztása az, ami megteremti, hogy akár a bajnokságba feljutó kiscsapat is képes legyen minőségi játékosokat vásárolni, és felvenni a versenyt a nagy csapatokkal. Jól látható, hogy a differenciált elosztási rendszerben a PL utolsó csapata is közel 100M fontot kap, míg a PL első sem kap többet, mint 160M font.

Természetesen nem mindegy, hogy tulajdonosi oldalról kinek milyen lehetőségei és további finanszírozási opciói van, de jól látható, hogy az elmúlt évben a gazdasági konjunktúra hatalmas pénzeket mozgatott meg a Premier League irányába és számos első osztályú csapat került ázsiai vagy orosz tulajdonba. Óriási pénzek mozognak, de mindenki alapvető érdeke, hogy az első osztályban maradjon, mert akkor közvetítési jogok átlagosan fedezik a játékos igazolások költségeit.

Kimondhatjuk: ördögi a kör: minél többet költenek játékosokra, jó eséllyel annál többet közvetítik őket és kapnak pénzt a jogokból, amiből aztán megint lehet drága játékosokat vásárolni. Érdekességként mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az önmagát a világ legjobb edzőjének már többször kinevező Jose Mourinho második, Chelsea-nél eltöltött időszaka alatt megszabadult a Salah-Lukaku-de Bruyne triótól, összesen 61 millió fontért. Ma már mindhárom játékos ismét az angol legfelsőbb osztályban rúgja a labdát, legutóbbi átigazolási díjaik összesen minimum 173 millió fontra rúgtak, de ezen összeg a jövőbeni teljesítményüktől függően 190 millió font fölé emelkedhet. Erre a tényre Mourinho nem lehet büszke.

De hát ez a Premier League természetes körforgása.

 


Forrás: MBH Pannónia Alapkezelő
www.statista.com; www.premierleague.co.uk; www.transferleague.co.uk