Augusztus végéig négyezer vállalkozás kaphat támogatást

Augusztus végéig közel négyezer vállalkozás kaphatja meg a számára megítélt támogatását a Gazdaságvédelmi Akcióterv vállalkozások technológiai megújítását segítő két programjának pályázatán, vagyis a pályázat kiírásától számítva 3 hónapon belül megérkeznek a cégekhez egy összegben a megítélt források – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. 

György László hozzátette: a Gazdaságvédelmi akcióterv két programjában a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) esetében a jelenleg látható folyamatok alapján csak a cégeken múlik, hogy mikor jutnak a pénzükhöz az úgynevezett feltételes visszatérítendő konstrukcióban.

„Soha korábban nem volt még ilyen rugalmas konstrukció” – mutatott rá, hozzátéve: rendkívül előnyös a cégeknek a 100 forint beruházáshoz kapott 70 forint állami támogatás. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a pontos elszámolásra ügyeljenek a vállalkozások a beruházások megvalósításakor, amit a tárca az adminisztráció egyszerűsítésével segíti ezt.

Közölte: a bevezetésétől hangsúlyozták, hogy az adófizetés felfüggesztése átmeneti lesz, ez július elején lejárt. A foglalkoztatási támogatások igénybevételét pedig augusztus 31-ig meghosszabbították. A járvány kezdetétől a kormány már 515 milliárd forintnyi beruházás támogatásáról döntött, többféle konstrukcióban, mindez a magyar gazdaságban 800-900 milliárd forintnyi fejlesztés megvalósulását teszi lehetővé.

Forrás: kormany.hu