Az Európai Bizottság jóváhagyta az új támogatási térképet: Pest megye a változások egyik nagy nyertese

Az Európai Bizottság módosította a regionális támogatási térképet. A támogatási térkép határozza meg, hogy az ország egyes régióiban mekkora maximális állami támogatás nyújtható a vállalatok beruházásaihoz. A 2022-től életbe lépő változások egyik nagy nyertese Pest megye lehet, de országszerte számos cégnek tartogat kiváló lehetőségeket az átrendeződés.

A támogatási térkép rögzíti a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok forrást nyújthatnak a vállalkozásoknak az EU hátrányos helyzetű térségeinek fejlesztéséhez, miközben az egyenlő versenyfeltételeket is biztosítják.

Magyarországon regionális beruházási támogatásnak minősül például a fejlesztési adókedvezmény, az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatások rendszere és a beruházásokhoz (eszközbeszerzéshez, infrastruktúrafejlesztéshez) nyújtott támogatások jelentős része.

Az új támogatási térkép legnagyobb nyertesei a Pest megyében beruházó cégek, január 1-től akár 50%-os támogatásban is részesülhetnek az eddigi 0 vagy 35% helyett.

A keleti országrészben, illetve Dél-Dunántúlon továbbra marad az 50%-os támogatási plafon. A Közép-Dunántúlon eddig az alaptámogatás 35 százalék volt, ez január 1-től 30 százalékra csökken; Nyugat-Dunántúlon ezzel szemben nő a megengedett intenzitás. A két régióban így egységesen 30%-os támogatást igényelhetnek a nagyvállalatok. A kis-, és középvállalkozások továbbra is 10, illetve 20 százalékponttal magasabb támogatási intenzitással számolhatnak, mint a fenti nagyvállalati mértékek.

A későbbiekben változás várható még Baranya, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék esetében, ahol akár 60%-os is lehet a támogatási intenzitás. Ez azonban az Igazságos Átmenet Alap tervének későbbi jóváhagyásától függ.

Összefoglalva: A módosult támogatási térkép renkdívül kedvező lehetőségeket nyújt megannyi szervezet számára, amely 2022-ben lesz aktuális.

Forrás: ey.com