Az Irinyi Terv 2020-ban is hozzájárul a magyar gazdaság és ipar növekedéséhez

Folytatódik a magyar ipar fejlesztését szolgáló Irinyi Terv végrehajtása, a helyüket a világpiacon megálló új termékek kifejlesztésében és piacra vitelében érdekelt vállalkozások idén első körben 2,5 milliárd forintnyi költségvetési forrásra nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A kormányzati intézkedéseknek is köszönhetően 2010-hez képest 50 százalékkal növekedett a magyar ipari termelés, az ipari termékek exportja másfélszeresére bővült, jelentősen hozzájárulva a hazai gazdasági növekedéshez. A feldolgozóipari foglalkoztatás tavaly már meghaladta az 1 millió főt, az ágazatban az évtized eleje óta közel 230 ezer új munkahely jött létre. Az ipar GDP-re vetített aránya 2018-ban a 26 százalékot közelítette, ezzel hazánk a nyolcadik helyet foglalja el az uniós tagállamok között, jelentősen felülmúlva az EU 20 százalék alatti átlagos teljesítményét.

„Magyarország akkor erős, ha minél több olyan hazai márka és magyar tulajdonú vállalat jut eszünkbe, amely korszerű és egyre inkább zöld technológiával, munkavállalóiknak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket és szolgáltatásokat állít elő. A technológiaváltás tőkeigényes folyamat, az előrelépés az Irinyi Tervvel és más hasonló konstrukciókkal eredményesen támogatható” – mondta György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

A 2016 óta működő Irinyi Terv iparstratégiai támogatási program célja a magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztésének és piacra vitelének támogatása. A programban az elmúlt években 5 milliárd forinthoz juthattak hozzá a magyar cégek. 2020-ban első körben 2,5 milliárd forint pályázati forrás áll majd a hazai kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére.

A felhívás népszerűségét mutatja, hogy 2019-ben 87 támogatási kérelmet nyújtottak be, a legtöbb kérelem az élelmiszeripar (20%), a zöldgazdaság és a speciális gép- és járműgyártás (18-18%) területéről érkezett. A szakmai elbírálást követően végül támogatásra javasolt 20 projekt érdemben járult hozzá a hazai ipar növekedéséhez.

Az Irinyi Terv segítségével születhetett meg például a jakabszállási Generation Aircraft műrepülő gépeinek egy új generációja, amelyeknél a vázat alkotó acélidomok nagy részét könnyebb ötvözetekkel kiváltva jelentős súlycsökkenést, ezzel a fogyasztás és a környezetterhelés mérséklését sikerült elérni. Támogatásban részesült továbbá a százéves magyar családi vállalkozás, a soproni Hirschler-Glas, amely így 120 új termék előállítására vált képessé. A beruházásnak köszönhetően egyebek mellett teherautókhoz és személygépjárművekhez gyártanak a nemzetközi piacon is kelendő komplett visszapillantó tükröket. Az elmúlt években támogatást kapott még energiahatékony épületfelügyeleti rendszer, vasúti biztosítóberendezés, univerzális lepárló berendezés és dialízis kezelésekhez használt speciális ágyak fejlesztése is.

A konstrukció eredményességét szemlélteti, hogy a számítások alapján az Irinyi Terv által finanszírozott beruházások és fejlesztések esetében minden 1 forint támogatásból öt év alatt 4 forint költségvetési többletbevétel keletkezik. A támogatott projektek megvalósításával átlagban legalább 30 százalékkal növekszik a cégek termelékenysége, amit a versenyképesebbé váló vállalkozások az árak csökkentésére, további fejlesztésekre vagy a bérek emelésére fordíthatnak.

Forrás: kormany.hu