Digitális készségek: 54 milliárdból fejleszthetnek a kkv-k

Mintegy 54 milliárd forint értékben három pályázat indult a digitális gazdaság fejlesztésére a közép-magyarországi régión kívüli kis- és középvállalkozások (kkv) számára – jelentette be Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára.

A pályázatok kézzelfogható módon segítik a magyar gazdaság digitális átalakulását, a kkv-k vissza nem térítendő és rendkívül kedvező kamatozású visszatérítendő támogatást vehetnek igénybe. A pályázatokkal széles csoportot céloznak meg: pályázhatnak hagyományos vállalatok a működésük hatékonyabbá tételére informatikai fejlesztésekre, emellett informatikai vállalatok nemzetközi piacra lépéséhez is segítséget nyújtanak, valamint indult pályázat a felhőalapú szolgáltatást nyújtó cégeknek. A kérelmeket január végén-február elejétől lehet beadni.

A legnagyobb, 40 milliárd forint keretösszegű pályázattal az agráriumon kívüli vállalkozások mindennapi működésében előforduló folyamatok, például a vállalatirányítás, ügyfélkapcsolat vagy a számlázás digitalizációjához szerezhetnek támogatást. A pályázathoz 10 százalék önrész mellett 40 százalékos vissza nem térítendő támogatás jár, valamint 50 százalékos arányban szerepel egy kötelezően igénybe veendő, kedvező, 1 százalékos kamatozású kölcsön – ismertette.

A második,10 milliárd forint keretösszegű pályázat informatikai profilú mikro-, kis- és középvállalatok számára érhető el a nemzetközi piacra lépésük támogatására. A konstrukció vegyesen tartalmaz vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes kölcsönt. Noha a magyar vállalkozásoknak megvan a szükséges szakmai tudásuk, hogy piacképes termékekkel és szolgáltatásokkal álljanak elő, kevés magyar fejlesztésű, világszínvonalú IKT termék van a világpiacon. A pályázat ezért a külpiacra lépés költségeinek 90 százalékát támogatja, egyebek mellett piackutatásra, tanácsadásra, külföldi rendezvényeken való részvételre is kérhető – közölte.

A harmadik pályázat keretösszege 4 milliárd forint, és üzleti felhőalapú szolgáltatások elindítását segíti informatikai cégeknek – tájékoztatott Kara Ákos. A pályázattal a magyar gazdaság vezető ágazatainak, a jármű-élelmiszeripar és a turizmus igényeire szabott üzleti felhőmegoldások létrehozását támogatják. A pályázatok vissza nem térítendő támogatását 85 százalékban az Európai Unió,15 százalékban a magyar állam finanszírozza. A kedvezményes hiteleknél ez az arány 95 és 5 százalék.

Így végre talán a magyar cégek is kijuthatnak a középkorból!

A fejlesztés azért is lenne lényeges, hogy javuljon a magyar vállalkozások versenyképessége: sokkal derűlátóbbak saját kilátásaik kapcsán azok a kis- és középvállalkozások, amelyek kihasználják a technológia adta előnyöket, illetve megfelelő adatelemző képességekkel rendelkeznek – hangzott el a Microsoft mai kerekasztal-beszélgetésén. A jövő szempontjából biztató, hogy a kkv-k 54 százalékánál már használnak felhőmegoldásokat Magyarországon.

Forrás: piacesprofit.hu