Ebben az évben mintegy 800 milliárd forint forrást fizet ki a gazdálkodóknak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Gyuricza Csaba közölte: a mintegy 800 milliárd forint összegű agrár- és vidékfejlesztési támogatást az MVH összességében mintegy 160-170 támogatási jogcímre fizette ki. A szóban forgó támogatási kifizetés várhatóan 15-20 százalékkal haladja majd meg az előző évi szintet. Jelezte: a 2015-ös kifizetések tartalmazzák az unió előző – 2007-2013-as – pénzügyi ciklusának lezárásából származó kifizetéseket is. Így – vélekedett az MVH elnöke – lehetőség lesz forrásvesztés nélkül lezárni az előző programozási időszakot.
Emlékeztetett: előlegként 8 támogatási jogcímre az év végéig mintegy 200 milliárd forint támogatás jut majd el a gazdákhoz. Európában egyedülálló – hívta fel a figyelmet az elnök -, hogy 8 jogcímre fizet Magyarország előleget. Ez versenyelőnyt jelent a magyar gazdáknak az unió Közös Agrárpolitikája (KAP) reformjának első évében.
Az előző uniós pénzügyi ciklus elszámolásainak lezárásán túl az MVH-nak 2015-ben el kellett indítania az új Vidékfejlesztési Program finanszírozásával összefüggő tevékenységét is. A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program részeként négy felhívást tett közzé – az agrár-környezetgazdálkodás, az ökogazdálkodás, a LEADER-es helyi fejlesztési stratégia, valamint a trágyatárolók építésére vonatkozó – támogatási jogcímként.

Eredménynek nevezte, hogy lényegében nagyobb zökkenők nélkül sikerült elindítani Magyarországon az új agrártámogatási rendszert. Sikerült kialakítani a rendszer működtetéséhez szükséges informatikai hátteret. Emellett a hivatal átalakította ellenőrzési rendszerét is. Mindez gazda- és ügyfélbarát módon történt meg – húzta alá az elnök. Hozzátette: a gazdálkodókat folyamatosan tájékoztatták az ellenőrzések új módszereiről. Ennek szellemében alakították át a hivatal teljes információs és ügyfélszolgálati rendszerét is, ennek lényege a decentralizáció volt. Így a gazdák egyszerűbben, gyorsabban és átláthatóbb módon juthattak információkhoz. Újdonságnak nevezte, hogy a gazdák támogatási kérelmeik benyújtását követően információt kaptak a kérelembenyújtásban elkövetett hibákról. A szükséges ellenőrzéseket az MVH határidőre elvégezte, és ennek köszönhetően október közepén megkezdődhetett a 2015-ös támogatások előlegeinek kifizetése a gazdák számára.
 A jövő évről szólva elmondta: az MVH határidőre, de inkább határidő előtt szeretné kifizetni a gazdálkodóknak a 2015. év végéig folyósított összeg további részletét, ami mintegy 35 jogcímben fizetendő mintegy 220 milliárd forint közvetlen támogatást jelent. Jelezte: a Vidékfejlesztési Programnak várhatóan mintegy 70 pályázati felhívása lesz 2016-ban, ami szintén nagy munkát jelent az MVH számára. Továbbá a kifizetési rendszer finomhangolását is szeretnék elvégezni a jövő évben megteremtve a működés gördülékenységét biztosító jogszabályi hátteret is, hogy még könnyebbé váljon a gazdák számára a támogatási kérelmek benyújtása.

 

mti