Egyre több felhívás között válogathatnak a vállalkozások!

Folyamatosan jelennek meg az új pályázati felhívások január elején, akár naponta több is. Míg tavaly elvétve lehetett olyan kiírással találkozni, amely valóban vállalkozásoknak szólt, mostanra egyre több ilyen van.

Sőt, az egyik legnépszerűbb, a Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása című felhívás keretösszegét 10 milliárd forintról 30 milliárdra emelték, hogy ki tudják elégíteni az igényeket, illetve ahogyan a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. felhívja rá a figyelmet, bővült a szabad vállalkozási zónák száma, ami jelen esetben azt eredményezi, hogy az eddigi 1080 településen túl további 122, szabad vállalkozási zónává minősített helyszínről lehet pályázni erre a kiírásra. Az 1-2 ezer nyertes cég 5–50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphat. Elvileg 2017 nyaráig lesz nyitva a felhívás, de ennél biztosan hamarabb kimerül a támogatási keret.

Ugyancsak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül jelent meg a Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása című felhívás. Olyan logisztikai vállalkozásoknak szól a pályázat, amelyek a már meglévő üzleti infrastrukturális kapacitásaikat akarják továbbfejleszteni. Érdekessége, hogy a felhívás szól a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, valamint azoknak a nagyvállalatoknak is, amelyekben a projekt befejezési évét közvetlenül követő két teljes lezárt üzleti évben realizált nettó árbevétel legalább fele kis- és középvállalkozásoknak nyújtott logisztikai szolgáltatásból származik. A pénzügyi keret 4 milliárd forint, ebből 25–100 millió forint között lehet igényelni. A támogatott kérelmek várható száma 50-90 darab.

A Vidékfejlesztési Proramban érhető el a Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázat, amelyen akár 500 millió forint támogatást is szerezhetnek a mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások. Ez esetben Pest megyében is lehet pályázni.