Emelkedett a halgazdálkodásra fordítható pályázati források összege

Az elmúlt hétéves európai uniós költségvetési időszak 13,7 milliárd forintos keretével szemben a jelenlegi időszakban több mint 16 milliárd forintot fordíthat Magyarország halgazdálkodási pályázatokra, amelyek a hazai halak tenyésztését, feldolgozását és fogyasztásának erősítését is szolgálják – közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára pénteken Keszthelyen.

Viski József, a Pannon Egyetem Georgikon Karán kibővített és megújult hallaboratórium átadásán beszélt arról, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési időszakban a halászati operatív program keretében biztosított 13,7 milliárd forintos teljes forrásból február végéig 12,6 milliárd forintot fizettek ki. Az elszámolások lezárásáig várhatóan szinte száz százalékban sikerül felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat.

A jelenlegi hétéves ciklusban – a hazai, mintegy 25 százalékos hozzájárulással együtt – a korábbit meghaladó összeget, összesen 16 milliárd forintot használhatnak fel a halgazdálkodási operatív program keretében – jelezte a helyettes államtitkár.

 

mti