Energiaközösségek létrehozására nyílt pályázati felhívás

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. meghirdette a „Energiaközösségek kialakítását támogató több éves program megvalósítása” című pályázatát, melynek keretében vállalkozások és azok konzorciumai nyújthatnak be támogatási kérelmet energiaközösségek létrehozásához és működtetéséhez valamint független aggregátor létrehozásához és működtetéséhez kapcsolódó tevékenységek támogatására, a támogatási összeg akár 1 milliárd Ft is lehet.

Az európai klímavédelmi törekvések és a hazai adottságok figyelembevételével Magyarországon a hosszú távú cél olyan energetikai iparági struktúra megteremtése, amelyben a tiszta (CO2 kibocsátás mentes) villamos energia termelés biztosíthatja a hazai ellátás túlnyomó részét: az alacsony változóköltségű nukleáris alaptermelést a több ezer MW teljesítményű megújuló bázisú elosztott termelés egészítheti ki a szükséges rugalmasságot biztosító technológiákkal és eljárásokkal együtt.

A pályázat keretében két alprogramra lehet támogatási kérelmet benyújtani. Az A., B. alprogram közül egy támogatást igénylő egy támogatási kérelmen belül kizárólag egy alprogramra nyújthat be pályázatot.

A. Energiaközösség létrehozása és működtetése;
B. Független aggregátor létrehozása és működtetése.

A támogatás intenzitása az elszámolható költségek 100%-a lehet az állami támogatási szabályok figyelembevételével. Támogatási kérelmenként az igényelhető támogatás összege maximum 1 milliárd Ft lehet. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás.

Pályázatot elektronikusan 2021. október 07. napjától a Támogatónál rendelkezésre álló forrás kimerüléséig, de legkésőbb 2021. november 15-ig lehetséges benyújtani.

A felhívás az alábbi linken érhető el.