EUREKA: új német-magyar innovációs pályázat vállalkozásoknak

A magyar vállalkozások kutatóintézetekkel és német partnereikkel együttműködésben megvalósuló innovációs projektjei is támogatást nyerhetnek a 750 millió forint keretösszegű pályázati programból, amiről 2018. április 17-én tartott információs napot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a német Oktatási és Kutatási Minisztérium. A nemzetközi EUREKA program részeként megjelent felhívásra 2018. május 30-ig nyújthatók be pályázatok.

A magyar vállalkozások kutatóintézetekkel és német partnereikkel együttműködésben megvalósuló innovációs projektjei is támogatást nyerhetnek a 750 millió forint keretösszegű pályázati programból, amiről 2018. április 17-én tartott információs napot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a német Oktatási és Kutatási Minisztérium. A nemzetközi EUREKA program részeként megjelent felhívásra 2018. május 30-ig nyújthatók be pályázatok.

A magyar EUREKA programban való részvételt támogató 2018 márciusában megjelent, 750 millió Ft keretösszegű pályázat része a német-magyar bilaterális együttműködés támogatása is. A német-magyar közös pályázatok benyújtásának határideje 2018. május 30. Az EUREKA együttműködés keretében megvalósuló közös pályázat megjelentetéséről Pálinkás József NKFIH elnök és Georg Schütte, a német Oktatási és Kutatási Minisztérium államtitkára közti, 2017. júniusi tárgyalás során született megállapodás. Németország korábban csak a Cseh Köztársasággal indított hasonló együttműködést.

Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a rendezvényen hangsúlyozta: „Az EUREKA a kutató-fejlesztő közösség részvételét ösztönzi, hiszen a résztvevő vállalkozások, kutatási intézmények megegyezésén múlik, hogy milyen témában, milyen feltételekkel kívánnak együttműködni. Az EUREKA a kutatások színvonala, megalapozottsága és gyakorlati alkalmazhatósága alapján a szakmai minőség egyik európai védjegyévé vált. Az EUREKA-projektek tematikája sokféle, de a német-magyar felhívás azt is célozza, hogy az infokommunikáció, a gyártástechnológia és a biotechnológia területén az eddiginél még szorosabb legyen az együttműködés a két ország innovatív vállalkozásai és kutatói között.”

Az 1985-ben létrehozott, nemzetközi együttműködésben megvalósuló ipari, technológiai kutatásokat ösztönző EUREKA nem rendelkezik központi pénzkerettel, a projektek költségeit a tagállamok nemzeti támogató programjaikon keresztül állják. Az EUREKA projektek jellemzően a viszonylag gyorsan piacra vihető K+F eredmények megvalósítását célozzák. A résztvevők többsége vállalkozás, profitorientált intézmény. Az EUREKA megalakulása óta mintegy 6000 innovatív projekt valósult meg, több mint 37 milliárd euró költségvetéssel. Mára az EUREKA a legjelentősebb európai ipari kutatási együttműködési hálózattá vált. Magyarország 1992-es csatlakozása óta összesen 38 közös EUREKA projekt valósult meg német-magyar részvétellel. Jelenleg négy német-magyar közös projekt van folyamatban.
A rendezvényen bemutatkozott a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet és a többek között autóipari műszaki kutatás-fejlesztéssel foglalkozó Hepenix Kft., valamint a Karslruhe Institut of Technology részvételével megkezdett, 410 ezer euró (123 millió forint) költségvetésű, az ipar 4.0 technológiák kis- és középvállalkozásoknál alkalmazható megoldásait fejlesztő projekt. Ezeken kívül, más országok pályázóival további öt magyar részvételű EUREKA projekt megvalósítása zajlik, infokommunikáció, biotechnológia, agrárinnováció, anyag- és gyártástechnológia és környezetvédelmi technológiák területén.

Az EUREKA együttműködés tagja a 28 EU-tagállam, valamint Izland, Izrael, Monaco, Norvégia, Oroszország, San Marino, Luxemburg, Svájc, Szerbia, Törökország, Macedónia és Ukrajna, társult tagként pedig Dél-Afrika, Dél-Korea és Kanada.

 

A nemzetközi EUREKA program bemutatása (angol nyelvű prezentáció)
Az EUREKA programban való magyar részvétel támogatása (2018-2.1.3-EUREKA) (a magyar pályázati felhívás összefoglalása)
EUREKA Német-Magyar Pályázók Napja – konferencia és konzorciumépítő találkozó (az április 17-i rendezvény programja)