Felkészülés a 2021-27 uniós pályázati ciklusra

Két hónap múlva elindul a következő hét éves Európai Uniós támogatási ciklus.

Az előző ciklusok gazdaságfejlesztési operatív programjai GVOP, GOP és most GINOP néven futottak. A támogatási témakörök jellemzően azokat a területeket érintették korábban, melyek a legtöbb hazai vállalkozás életében felmerültek. Minden korábbi ciklusban voltak technológia fejlesztési, eszközbeszerzési pályázatok illetve telephelyfejlesztési támogatások. A jelenlegi ciklusban a K+F és az innováció kapott kiemelt szerepet és számos hazai vállalkozás hajtott végre sikeres fejlesztéseket ezekben a témákban.

A következő 21-27-es ciklusban, várhatóan a vállalkozások digitalizációja lesz hasonlóan fontos hívószó. A COVID-19 globális járvány minden szektorban rávilágított a digitális megoldások szerepére, legyen szó videós konferenciákról, CRM vagy ERP rendszerekről, vagy webáruházakról.

Hogyan érdemes elkezdeni a felkészülést a következő támogatási ciklusra? Mivel az első években jellemzően több pályázati kiírás is elérhető lesz a népszerű témákban, ezért érdemes írnunk egy „kívánság listát”.

Szeretnénk például 2021-ben öt targoncát beszerezni, egy új csarnokot építeni, egy CNC gépet vásárolni, vagy egy ERP rendszert bevezetni? Akkor mindezeket érdemes elkezdenünk összeírni. Ha pedig előre ugrunk az időben, és a 21-27-es időszak pályázatai már elérhetőek lesznek, akkor nekünk csak azt kell kiválogatni, hogy mely fejlesztéseinket, mely pályázatok keretében számoljuk el költségként.