Fontos változások érkeznek az igénybe vehető támogatási előlegek kifizetésében

A szeptember 7-i 160/2018. (IX.7.) Kormányrendelet több ponton is módosította a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2017. (XI.5.) Kormányrendeletet. A változások részben a pályázók által igényelhető előlegek szabályaira vonatkoznak.

A módosítás értelmében a nem állami és önkormányzati hátterű kedvezményezettek az elnyert támogatás 25%-át hívhatják le előlegként az eddigi 50% helyett. A kutatás-fejlesztés projektekre pedig a 75%-os előleg mértékét 50%-ra csökkentették, a kötelezően biztosítandó szállító előleg mérékét pedig 30%-ra korlátozták.

Az állami és önkormányzati kedvezményezettek esetén előírt százmillió forintos korlát ötvenmillió forintra csökkent az előleg kifizethetőségénél.

Fontos változás a közszféra kedvezményezettek időközi költségnövekmény miatti többlet támogatás kifizetés szabályainak módosítása. A költségnövekmény szigorú alátámasztás esetén igényelhető, abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre más finanszírozási forrás. További jelentős módosítás, miszerint szabályozásra került, hogy nem minősül a műszaki-szakmai tartalom csökkenésének, ha a projekt eredményessége szempontjából meghatározó tulajdonságának elérését szolgáló tevékenység megvalósítása érdekében bekövetkezett költségnövekedés biztosításának céljából valamely, nem a projekt alapvető célját jelentő tevékenység műszaki-szakmia tartalmának változására kerül sor. A szabály kizárólag akkor érvényesülhet, ha az Irányító Hatóság megítélése szerint a projekt céljai maradéktalanul teljesülnek, az indikátorok száma és értéke nem csökken.

Az új szabályokat kizárólag a 2018. szeptember 8. után létrejött támogatási jogviszonyokra kell alkalmazni.

További részletekek ide kattintva olvashat.

 

 

Forrás: Magyar Közlöny