Friss hírek az agráriumnak szóló pályázatokról!

Összefoglaló az Agrárminisztérium és az MBH Consulting Zrt. közös online rendezvényéről.

„Középpontban a Vidékfejlesztési Program – Milyen pályázati lehetőségekkel számolhatunk 2021-ben?” címmel tartott előadást az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkára az MBHC online workshopja keretében.

Papp Zsolt György előadásában kiemelte, hogy a 2014-2020-as Vidékfejlesztési Programról (a továbbiakban: VP) elmondható, hogy 2021. áprilisi adatok szerint a 85 meghirdetett pályázati felhívásból 62 már lezárult, 18 még mindig pályázható, amelyhez hozzáadódik még az 5 egységes kérelemmel benyújtható támogatási kérelem is. A meghirdetett 1650,14 Mrd forintos keretösszegből 1491,71 Mrd forint lekötésre került, míg 876,3 Mrd forint már a kedvezményezetteknél van. Ezen lekötött és kifizetett összegekbe beletartoznak az előző programozási időszakból átnyúló kötelezettségvállalások kifizetései is (ún. determinációs kifizetések).

Hangsúlyozta azt is, hogy a VP irányító hatósága folyamatosan nyomon követi és értékeli az egyes pályázati felhívásokhoz tartozó források felhasználását és indokolt esetben új felhívásokat is jelentet meg a felszabaduló forrásokból. A Kormány történelmi jelentőségű döntésével, megháromszorozódott a vidékfejlesztésre fordítható összeg nagysága, így a hosszabb távú jövőt meghatározó támogatási konstrukciók kiírására nyílik lehetőség. A döntés 2027-ig szól, és első lépésben a 2014-2020 közötti szabályok alapján már 2021-ben folyamatosan meghirdetésre kerülnek a pályázati felhívások az alábbiak szerint:

 

 • Öntözési közösségek együttműködésének támogatása: a felhívás öntözési közösségek létrejöttéhez, meglévő öntözőrendszerek fenntartásához, illetve új öntözési beruházások előkészítéséhez nyújt támogatást. Az együttműködések létrejötte hozzájárul az öntözéses gazdálkodás terjedéséhez, ezáltal növelve a mezőgazdasági termelés hatékonyságát és biztonságát. A 2,32 Mrd Ft keretösszegű felhívás II. szakasza 2021 május 10. – 2021. május 24. között lesz elérhető.

 

 • Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása: a felhívás célja magas termőképességű és termésbiztonságú új ültetvények létrehozásának a támogatása. A felhívás lehetőséget biztosít gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövényt termő ültetvények telepítésére, az ültetvényekhez tartozó víztakarékos öntözőrendszerek kiépítésére. A 15 Mrd Ft keretösszegű felhívás 2021. április 20-án megjelent.

 

 • Állattartó telepek megújításának támogatása: több területen kíván hozzájárulni az állattartó telepek versenyképességének növeléséhez: lehetőséget teremt az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására, továbbá építéssel nem járó projektek megvalósítására is az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésén keresztül. A 30 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 áprilisában várható.

 

 • Terménytárolók, szárítók, tisztítók fejlesztése: a klímaváltozásnak a terméseredményekre és minőségre kiható fokozódó globális hatásai, világpiaci áringadozás, energia-függőség csökkentése napjainkra stratégiai kérdéssé tette az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz alkalmazkodni képes új fajták, termelési rendszerek, tárolási technológiák alkalmazását, amelyek nélkül hosszútávon a biztonságos élelmiszerellátás is veszélybe kerülhet. Az új kihívásoknak akkor tud megfelelni az ágazat, ha a legkorszerűbb technológiai berendezésekkel felszerelt üzemek állnak rendelkezésre. Az 50 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 májusában várható.

 

 • Külterületi helyi közutak fejlesztése: a felhívás keretében támogatott fejlesztések közvetlenül járulnak hozzá a vidéki térségekben élők életminőségének javításához, az alapvető szolgáltatások elérhetőbbé tételéhez, illetve megteremtéséhez, a földrajzi mobilitáshoz, mindezen keresztül pedig a térség gazdaságának fellendítéséhez. Az 50 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 júniusában várható.

 

 • Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása: célja a komposzt előállító-, és gombatermesztő kapacitás növelésének, illetve új, innovatív és környezetbarát technológiák és termesztési módok alkalmazásának támogatása. A felhívás támogatja a gombatermesztéshez kapcsolódó létesítmények energiafelhasználás hatékonyságának javítását, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását és az ágazat által okozott környezetterhelés csökkentését, továbbá a szedést követő áruvá-készítést szolgáló eszközök beszerzését. A 20 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 júniusában várható.

 

 • Kertészeti üzemek megújításának támogatása: az agráriumban egyre inkább jelentkező munkaerőhiány, illetve a költséghatékony termelés szükségszerűsége előtérbe helyezi a nagy élőmunka-igényű ágazatok technológiai fejlesztését. A felhívás hatására – hatékonyabb termelési technológiák alkalmazásával – növekszik a gazdálkodók jövedelembiztonsága, emelkedik a hazai termelésű kertészeti termékek mennyisége, amely a piaci igények egyenletesebb kielégítését teszi lehetővé. Az 50 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 júniusában várható.

 

 • Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása: az egyre fokozódó munkaerőhiány miatt a nagy élőmunka-igényű ágazatok technológiai fejlesztése – automatizálása, robotizálása – elengedhetetlen. A felhívás hatására jelentősen növekedik a szántóföldi- és a kertészeti termelésben megtermelt növények mennyisége, javul az előállított termékek minősége. A 100 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 júniusában várható.

 

 • Élelmiszeripari üzemek fejlesztése és Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése: a 2020-ban kialakult járványhelyzet rámutatott a biztonságos élelmiszerellátás stratégiai jelentőségére. A Vidékfejlesztési Program célzott és hatékony segítséget kíván nyújtani az élelmiszert előállító vállalkozások számára, így az ágazati sajátosságoknak megfelelően külön felhívás készül a kisebb termékmennyiséget előállító, általában helyi vagy térségi értékesítést folytató piaci szereplők és külön a nagyobb termelési volumennel dolgozó, alapvetően hazai és nemzetközi élelmiszerellátási láncban részt vevő cégek számára. Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése elnevezésű felhívás célja a hazai élelmiszerellátásban és élelmiszerexportban kulcsszerepet játszó élelmiszeripari vállalkozások versenyképességének erősítése, innovációs megújulásuk elősegítése, termékfejlesztésének támogatása, termelési folyamataik és technológiájuk megújítása. A 2027–ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban a teljes magyar élelmiszeripar modernizációja a cél, ennek eszköze a két tervezett felhívás. A kisebb termékmennyiséget előállító, általában helyi vagy térségi értékesítést folytató piaci szereplőket érintő, 50 Mrd Ft keretösszegű felhívás és a nagyobb termelési volumennel dolgozó, alapvetően hazai és nemzetközi élelmiszerellátási láncban részt vevő cégek számára elérhető, 200 Mrd Ft keretösszegű felhívás megjelenése 2021 júniusában várható.

 

A workshop második részében Simon Attila az MBH Bank Agrárium Főosztályának vezetője a „finanszírozási megoldások mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére” című előadásában a Vidékfejlesztési Program pályázataihoz kapcsolódó, illetve a VP-től független banki termékeket is bemutatta az érdeklődőknek.

Kiemelte, hogy a gazdák szerteágazó és kedvező finanszírozási megoldások közül választhatnak az MBH Bank termékei között:

 • Agrár Széchenyi Kártya
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz
 • Hektár Plusz Termékcsalád
 • Támogatás előfinanszírozás
 • VP Agro Konstrukció

Simon Attila hitelkonstrukciókon túl bemutatta a mezőgazdasági eszközlízing konstrukciók lehetőségeit is, melyet az MBH Euroleasing Autóhitel Zrt-nél vehetnek igénybe az ügyfelek.

A workshop-on elhangzott információk és pályázati felhívások kapcsán, az MBH Consulting Zrt. agrártanácsadói örömmel állnak ügyfeleink rendelkezésére. Lehetőséget nyújtunk egy díjmentes online konzultációra is, melyre az alábbi linken tudnak időpontot foglalni: