Hazai zöldfinanszírozási lehetőségek – KLENEN’22

A jövő a zöldülés irányába mutat – hangzott el ismét a március 10-én, Siófokon tartott Klímaváltozás – Energiatudatosság – Energiahatékonyság” KLENEN’22 konferencián, ahol az érdeklődők szakértői előadásokat hallhattak többek között az energetikai veszteségfeltárásról, az alternatív járműhajtásokról, valamint az energiahatékonysági projektek finanszírozási megoldásairól. Az eseményen Kovács Bálint az MBH Consulting igazgatóhelyettese ismertette, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy vállalat a beruházásaihoz szükséges forrásbevonásnak a zöld hitelt vagy a zöld kötvény kibocsátást választja.

Kovács Bálint kiemelte: a pénzügyi előnyök egy része számszerűsíthető, az egyéni egyeztetésektől függően jellemzően 10-20 bázisponttal alacsonyabb kamatkondíciók mellett vonható be forrás ennek keretében. Fontos azonban látni azt is, hogy egy jóval szélesebb befektetői körben lehet gondolkodni e finanszírozási mód esetén. A konkrét pénzügyi előnyök mellett pedig egyéb – marketing, ügyféloldali és vállalatközi kapcsolatokra kedvezően ható – pozitív hozama is lehet a belépésnek erre a piacra.

A piac gyorsan bővül, de még is sem tudja tartani a lépést a fokozódó kereslettel, a zöld projekteknél pedig hozamáldozatra is készek a befektetők – érdemes a vállalatoknak ismerkedni ezzel az úttal, amely egyben egy fentarthatóbb működés felé viheti a céget.

A zöld finanszírozáshoz szigorú elvárásoknak is meg kell megfelelni. Ez alapvető szemléletváltást jelenthet a cég életében. Egy ilyen programban való részvétel elvezethet ugyanakkor a továbblépés felé, amikor már a vállalat teljes működése a környezeti-társadalmi fenntarthatóság, az ESG irányába mozdul el. A szakember szerint érdemes elindulni ezen az úton, a jövő ugyanis a zöldítés irányába mutat. A nyugat-európai példákból is kiindulva rövidesen idehaza sem az lesz a kérdés a finanszírozási oldalról, hogy az adott projekt zöld-e vagy sem, hanem, hogy miért nem zöld.