Indulnak az élelmiszeripart célzó támogatások

Élelmiszeripari fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari szakterülete január 22-én, pénteken. A szakmai rendezvény célja az volt, hogy információt és segítséget nyújtson az élelmiszeripari beruházást tervező vállalkozásoknak. A fórum igen sikeresnek tekinthető, hiszen az első ilyen jellegű rendezvényen több mint kétszáz ember jelent meg.

A rendezvényt különösen aktuálissá tette, hogy a Vidékfejlesztési Program (VP) támogatási keretén belül 2015. 12. 28-án megjelent a „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” (VP-3-4.2.1.-15) című támogatási felhívás.

A fórum egyben partnertalálkozó is volt, így lehetőség nyílt a beruházásban gondolkodó társaságoknak megismerkedni a lehetséges beszállítókkal. A rendezvényre meghívott gyártó-, forgalmazó- és szolgáltató vállalkozások mindegyike referenciával rendelkezett, valamint részt vett korábbi pályázatok elszámolási folyamatában is.

A fórumot Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese nyitotta meg, aki elmondta: fontos év az idei az élelmiszeripar számára, hiszen immár nyolc éve nem volt a szektort érintő komoly támogatás. A szakember szerint némileg csalódott lehet az iparág, hiszen a tavaly megismert Vidékfejlesztési Programból látszott, hogy nem a várakozásoknak megfelelő kiírások születtek. Nem az iparágat megcélzó összeggel van gond, hiszen mintegy 151 milliárd forint jut az élelmiszer ágazatnak, így a Kamara minden eszközzel segíti a lehetőségek kihasználását – tette hozzá a szakember.

Varga László, a NAK élelmiszeripari szakértője a megjelent támogatási felhívásokról tartott tájékoztatást. Előadásában elmondta: az élelmiszer-feldolgozás beruházásait a két program együttesen támogatja.

– a mezőgazdasági vállalkozások élelmiszer-feldolgozási tevékenységét teljes körűen, továbbá a mikro- és kisvállalkozás méretű Annex 1 árucsoportba tartozó, élelmiszer előállító-feldolgozó vállalkozások fejlesztéseit a VP,

– míg a közepes méretű Annex I. és a nem Annex- I. termékeket előállító, mikro,- kis  élelmiszer-ipari vállalkozások fejlesztéseit  a  GINOP támogatja.

A szakember beszámolt róla, hogy a korábbi időszaktól eltérően Polgári eljárás keretében történik a támogatás odaítélése, valamint a pályázati felhívás (pályázati csomag ÁUF, ÁSzF és mellékletek) legalább 30 nappal a benyújtás előtt közzétételre kerülnek.

A rendelkezésre álló forrásról kiderült, hogy a felhívás az Európai Unió 3-as, 5-ös és 6-os vidékfejlesztési prioritásaihoz, illetve az azokból képzett alábbi fókuszterületekhez kapcsolódnak:

– 3A – keretösszege: 72,6 Mrd Ft

– 6A – keretösszege: 20,5 Mrd Ft

– 5B – keretösszege: 57,9 Mrd Ft

A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg a fenti fókuszterületi megosztás szerint 151 milliárd forint.

A „Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban” című felhívás két célterületet fogalmaz meg.

1. Célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében.

– magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó fejlesztések,

– versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítását, optimalizálást, valamint a piacra jutást elősegítő fejlesztések (különösen tárolás, hűtés),

– piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztések.

2. Célja a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, technológiai fejlesztést célzó beruházások támogatása az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében.

– magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását célzó fejlesztések,

– versenyképesebb vállalati, termelési és termékstruktúra kialakítását, optimalizálást, valamint a piacra jutást elősegítő fejlesztések (különösen tárolás, hűtés),

– piaci keresletre és/vagy termékpálya-együttműködésre alapozott kapacitásbővítő fejlesztések.

További részleteket az előadás letölthető prezentációjában találhatnak.

Ezt követően Lelkes Miklós, az MVH Vidékfejlesztési Támogatások Igazgatóságának munkatársa számolt be az aktuális pályázati eljárásrendről. A szakember elmondta, hogy alapvető változások lépnek életbe az eljárásrend területén, a változtatások alapvetően az egyszerűsítés irányába mutatnak. Az nem változott, hogy a Vidékfejlesztési Program középpontjában továbbra is a KKV-k állnak.

dr. Fejér Bernát közbeszerzési szakértő a közbeszerzésekről általában és a megváltozott Közbeszerzési Törvény előírásairól tartotta előadását.

Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszerért felelős alelnöke a fórum zárásaként leszögezte: a pályázatok nagyszerű lehetőséget jelentenek az iparág számára, így mindenkinek azt javasolja, hogy éljen a támogatások adta eséllyel, mert arra nincs garancia, hogy az élelmiszeripar ekkora támogatáshoz jut belátható időn belül újra.

nak.hu