Ingyenpénzre pályázik? Szigorú előírások derültek ki!

Csak meghatározott paraméterekkel bíró, illetve minősített megújuló energiatermelő berendezések vásárlására jár támogatás a jövőben, a szaktárca rendelet tervezete szerint.

A kormány honlapján megjelent nemzeti fejlesztési miniszteri rendelettervezete az uniós és a hazai forrásból támogatott eszközök beszerzésére vonatkozik. A tervezet melléklete határozza meg a műszaki követelményeket azzal a megszorítással, hogy a konkrét pályázatok ettől szigorúbb előírásokat is tartalmazhatnak.

Általános előírás, hogy a szóban forgó berendezéseknek rendelkezniük kell CE jelöléssel, amely az uniós előírásoknak való megfelelésükre utal. Következzenek az egyes megújuló energiával működő berendezések kötelező paraméterei.

A biomassza kazán fűthető faaprítékkal is pellettel is. A kötelező hatásfok mindkét esetben 85 százalék, vagyis a kazán az elégetett fűtőanyag energiájának a 85 százalékát köteles hőenergiává – fűtőenergiává – alakítani.

A hőszivattyúknál a szezonális hatásfok a kötelező mutató. Ezt SPF (Seasonal Performance Factor) tényezőnek hívják és azt jelenti, hogy az egy fűtési szezonban a hőszivattyú által felhasznált villamos energia hányszoros hőenergiát állított elő. A kötelező SPF tényező a tervezetben 3,1 akkor, ha a hőszivattyú levegőből állít elő 55 Celsius fokos melegvizet. Amennyiben talajvízből készül a meleg víz, akkor az SPF témyező már 3,5.

A mutatószám magyarázatához annyit, hogy ha a hőszivattyú éjszakai áramról működik, akkor 1 kilowatt fűtési energia mintegy 8 forintba kerül a bemutatott SPF értékek esetén. Ugyanannyi fűtési energia 92 százalékos hatásfokú kondenzációs gázkazánnal előállítva körülbelül 13-15 forintba kerül.

Aki napkollektorral akar meleg vizet előállítani, annak a következő előírásnak kell eleget tennie: a normál kollektornak évi 550 kilowatt, míg a vákuumcsövesnek évi 650 kilowatt energiát kell produkálnia, négyzetméterenként. (A vákuumcsöves kollektor kér egymásba tolt üvegcsőből áll és a kettő között kiszívják a levegőt, így az borús időben is képes melegvizet előállítani.) A kollektoroknak Solar Keymark vagy pedig DIN-CERTO minősítéssel kell rendelkezniük.

Az elektromos energiát előállító napelemek hatásfokának el kell érni a 14 százalékot. A vékony rétegű napelemnél – például ha azt ablaküvegre viszik fel – a minimális hatásfok legalább 7 százalék. A tervezet 8760 óra éves működéssel kalkulál. (Laboratóriumi körülmények között már létezik 50 százalékos hatásfokú napelem is.)

Háztartásokban nem nagyon, de farmokon, illetve ipari jelleggel termelnek biogázt, amellyel villanyáramot állítanak elő. Itt a kötelező minimális hatásfok 42 százalék.

 

Napi.hu