Ismét lehet pályázni borászati eszközök beszerzésének támogatására

2023. január 15-től újra lehet pályázni borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatására.

A felhívás célja új borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésénk támogatása, a vállalkozás összteljesítményének javítása, valamint a minőségi borászati termékek előállítása vagy forgalmazásra történő előkészítése érdekében.

Pályázat benyújtására az a borászati termékek előállítására, kiszerelésére illetve tárolására vonatkozó működési engedéllyel rendelkező természetes vagy jogi személy jogosult, amely a megvásárolt gép tulajdonosa és üzemeltetője lesz. További feltétel, hogy

 • A támogatási kérelemben és a kifizetési kérelemben megjelölt borászati gép, technológiai berendezés vonatkozásában az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból – a Vidékfejlesztési Program valamely intézkedése keretében – nem rendelkezik érvényes támogatói okirattal.
 • A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik működési engedéllyel.
 • Nem minősül nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak.
 • A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában – a kisüzemi bortermelő kérelmező kivételével – rendelkezik az üzemeltetési helyre vonatkozó adóraktári engedéllyel vagy egyszerűsített adóraktári engedéllyel.
 • A benyújtási időszak utolsó napjától számított három éven belül a borászati hatóság véglegessé vált határozattal a borászati gép, technológiai berendezés üzemeltetési helye szerinti borászati üzemet véglegesen nem zárta be, vagy tevékenységét ideiglenesen nem függesztette fel.

Támogatás olyan, 2020. január 1-jét követően első alkalommal üzembe helyezett borászati gép, technológiai berendezés beszerzéséhez nyújtható, amely hozzájárul a kérelmező versenyképességének növeléséhez. 

 • A szőlőfeldolgozáshoz, mustkezeléshez, bor-, pezsgő- vagy habzóborkészítéshez, bor, pezsgő vagy habzóbor kezeléséhez, tárolásához, érleléséhez és kiszereléséhez kapcsolódó új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése.
 • Technológiai rendszer kialakítása, továbbá a szőlészeti és borászati tevékenységekhez és a termékek forgalmazásához kapcsolódó adatszolgáltatási, bejelentési, nyilvántartási kötelezettségek teljesítését, illetve az ügyvitelt és vállalatirányítást szolgáló hardver- és szoftverbeszerzés, valamint hardver- és szoftverfejlesztés.
 • A szőlőfeldolgozáshoz, valamint a borászati technológiához kapcsolódó, üzemen belüli anyagmozgatáshoz, anyagtovábbításhoz, raktározáshoz, illetve csomagoláshoz kapcsolódó új, első üzembehelyezésű borászati gép beszerzése.
 • Az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet alapján támogatott borászati gép vagy technológiai berendezés üzemeltetését szolgáló napelem- vagy napkollektorrendszer beszerzése és üzembe helyezése.

A támogatás mértéke őstermelők, valamint mikro-, kis- és középvállalkozások esetében:

 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben nem szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 50%-a
 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 40%-a

A támogatás mértéke nagyvállalat esetében:

 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben nem szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 25%-a
 • az 53/2020. (X. 27.) AM rendelet 1. mellékletben szereplő település esetében a borászati gép, technológiai berendezés nettó vételárának 20%-a

Pályázatot benyújtani 2023. január 15. és 2023. február 15. között lehet.

Pályázat további részletei

https://mbhconsulting.hu/palyzati_konstrukcio/boraszati-gepek-technologiai-berendezesek-beszerzesehez-igenyelheto-tamogatas/

Forrás és részletek: mvh.allamkincstar.gov.hu