Ismét megnyílik a Versenyképességet Növelő Támogatási Program

2021. májusától újra elérhető lesz a VNT1 – Versenyképesség Növelő Támogatás. 651 millió Ft (1.800.000 EUR) azonnali támogatást is kaphat beruházásaihoz minden közép- és nagyvállalkozás, ha ki tudja mutatni, hogy a COVID járvánnyal összefüggésben rászorul a támogatásra.

A versenyképesség növelő támogatás célja, hogy a feldolgozóipari és üzleti szolgáltató központi szektorban működő közép- és nagyvállalatok számára segítséget nyújtson a koronavírus-járvány kitörése okán, a bevétel kieséseik és likviditási problémáik leküzdése érdekében.

Az előleg formájában elérhető, vissza nem térítendő „készpénztámogatás” 2021. december 31-ig nyújtható a vállalatok számára az Európai Bizottság jóváhagyásával, a 7/2020 KKM. rendelet alapján. A támogatásra jogosult minden magyarországi székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező közép- vagy nagyvállalkozás, aki ki tudja mutatni könyveiben, hogy a COVID-19 járvány és az azt követő intézkedések (korlátozások) hatására legalább 25%-al visszaesett árbevétele, vagy a megrendelési állományának értéke.

Elszámolható költségek:
eszközbeszerzés, építés (új építés, felújítás, bővítés), licenc, know-how beszerzés, szabadalom vásárlás, ingatlan vásárlás (maximum a beruházás 25%-ig) a 7/2020 KKM rendelet 2. melléklete alapján.

A támogatott vállalkozásnak fenn kell tartania bázislétszámát várhatóan 2022. június 30-ig. A benyújtást megelőző 12 hónap átlagos statisztikai állományi létszáma minősül bázislétszámnak.
A pályázatot várhatóan 2021. május elején lehet majd benyújtani, az elbírálás akár 2-3 hét is lehet. Támogatói döntés esetén 100% előleg kifizetés történi.

Forrás: kormany.hu