Kedden megjelennek az első Magyar Falu Program eredmények

A 13 eddigi 2022-es Magyar Falu Program pályázati felhívásban csaknem 4400, elsősorban önkormányzati és egyházközségi pályázó nyert 61,5 milliárd forint értékben támogatást és a nyertes pályázók listáját kedden délután teszik közzé a kormany.hu oldalon. 

Évek óta a legnépszerűbb kiírás a kommunális eszközök beszerzését célzó pályázat: olyan eszközöket, gépeket vásárolhatnak az önkormányzatok, amelyekkel fenntarthatják a jó településképet. Az út-, utca-, kerékpárút-felújításhoz kapcsolódva idéntől csapadékvíz-elvezető árkok kialakítására, fejlesztésére is lehetett pályázni, továbbá külső közösségi terek kialakítására és fejlesztésére. A Magyar Falu Program a vidékfejlesztés zászlóhajójává vált, aminek számszerűsíthető eredményei is vannak. Ezek között említhető, hogy „demográfiai áttörést sikerült elérni a falvakban”.

2019 óta 27 ezer nyertes pályázatot hirdettek ki, amelyekre több mint 300 milliárd forintot biztosítottak. A Magyar Falu Program komplex fejlesztési rendszerespeciális otthonteremtési támogatást, falusi csokot, közlekedésfejlesztési támogatásokat, út- és mellékúthálózat-felújítási programokat és kisboltfejlesztési támogatásokat is tartalmaz.

További pályázati eredményeket majd húsvét után hirdetnek ki.

Forrás: MTI