Kedvező feltételű finanszírozás a MNB Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukció keretében

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram Hajrá! konstrukciójában a bankok maximum 2,5 %-os kamatú hitelajánlatot kínálnak, két hetes hitelbírálati idővel. A belföldi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozások, akár 20 millió forintot is felvehetnek, 3-20 éves futamidőre.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak tompítása, illetve a hitelpiaci zavarok elkerülése érdekében az MNB a monetáris politikai eszköztár elemeként 2020. április 20-án elindította az NHP részét képező NHP Hajrá programot, melynek keretösszegét a Monetáris Tanács 1500 milliárd forint összegben határozta meg. A vállalkozás üzleti tevékenységétől függően a hitelt igényelhet például új és használt tárgyi eszköz beszerzésére, korszerűsítésre és fejlsztésre, munkabér finanszírozásra, hitel kiváltására, forgóeszköz finanszírozására vagy akár cégvásárlás finanszírozására is. 

A programban közvetlen VIBER vagy BKR tagsággal és KELER Zrt.-nél értékpapír-számlával rendelkező belföldi tartalékköteles hitelintézetek vehetnek részt az MNB szerződéses partnereként. A programban kizárólag új beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatás előfinanszírozási hitel, valamint olyan hitel folyósítására van lehetőség, amelynek célja a terméktájékoztatóban meghatározott hitelek kiváltása. A hitelcélnak megfelelő felhasználást a KKV-nak dokumentumokkal kell majd igazolnia, a folyósító hitelintézetnek és pénzügyi vállalkozásnak pedig ezt ellenőriznie kell. Az MNB jogosult a program keretében folyósított hitel MNB által előírt feltételeknek való megfelelését ellenőrizni. Ennek érdekében bármikor betekinthet az adott KKV-val kötött hitel-, illetve lízingszerződésbe és egyéb, a hitelfelhasználásra vonatkozó dokumentumokba, valamint közvetlenül a KKV-tól is kérhet tájékoztatást.

Az MNB nem határoz meg követendő előírást a hitelintézetek számára az önerő tekintetében, azt a kölcsönt folyósító hitelintézet üzletpolitikája és kockázatvállalási hajlandósága függvényében, egyedileg határozza meg. Szintén ehhez igazodik a törlesztés ütemezésének, valamint a folyósításnak a meghatározása.

Az MNB keretkimerülésig várja a kérelmek benyújtását.

Forrás: mnb.hu