Kétmilliárdos pályázat jön halfeldolgozóknak

Társadalmi egyeztetés indult, így hamarosan megjelenhet a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében „A halászati és akvakultúra-termékek feldolgozására irányuló beruházások támogatása” című (MAHOP-5.2-2016) felhívás.

A pályázat keretösszege 2,1 milliárd forint lesz, amit az Európai Tengerügyi és Halászati Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosít. Az elszámolható költségek 50 százaléka támogatható, az összeg 75 százalékát az ETHA, 25 százalékát a nemzeti költségvetés biztosítja.

A kormány számításai szerint összesen 40 kkv nyer majd, amelyek egyenként legalább 15 millió forint támogatáshoz juthatnak. A tervezet szerint önállóan támogatható tevékenységnek az új halfeldolgozó létesítmények létrehozására irányuló beruházások, illetve a működő halfeldolgozó létesítmények korszerűsítése, bővítése és felújítása számít majd. Támogatási kérelmet azok a kkv-k nyújthatnak majd be, amelyeknek célja a halászati és akvakultúra-termékek feldolgozásának növelése, a versenyképesség javítása, valamint a magas feldolgozottsági fokú termékek gyártása.

A felhívás létrehozására azért volt szükség, mivel Magyarországon alacsony a konyhakész feldolgozott haltermék aránya. A halfogyasztás növekedéséhez hozzájárul a haltermékek feldolgozása; a hazai eredetű feldolgozott hal mennyisége 2013-ban 1124 tonna volt, míg a 2023-as évi célérték 1600 tonna kell legyen.

A következő időszakban ezért fokozni kell azokat az erőfeszítéseket, amelyek a halfogyasztás ösztönzésén kívül a feldolgozott hazai termelésű haltermékek fogyasztásának előtérbe helyezését szolgálják – olvasható a felhívás tervezetében. Az észrevételeket és javaslatokat a kormány 2016. december 5. napjáig várja a felhívással kapcsolatban a partnerségi fórumban.

Forrás: piacesprofit.hu