Kevés az érdeklődő az élelmiszeripart támogató pályázatra

A 2017. február 15-én nyílt, a középvállalkozások élelmiszeripari beruházásait támogató pályázatra 3 hónap alatt a vártnál jóval kevesebb, összesen 55 támogatási kérelem érkezett be. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint ennek oka valószínűleg a felhívás szigorú kritériumai és a különböző korlátozásai, melyeken enyhíteni szándékoznak.

A XXI. Pápai Agrárexpo keretein belül megrendezett II. Nyugat-Magyarországi Agrárfórumon Kis Miklós, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy a benyújtott pályázatok egy része már megérkezett a tárcához, ezeket 2 hónapon belül igyekeznek elbírálni. Ennek megfelelően az élelmiszeripari pályázat első döntései június körül, a következő köré pedig augusztus körül várhatóak.

Keleti Marcell,a kamara élelmiszeripari igazgatójának előadásából megtudhattuk, hogy a 100 milliárdos keretből május 16-ig csak 42,5 milliárd forintnyi kérelem érkezett be. Ebből a legnagyobb rész, 10,5 milliárd forintos támogatási összeg hús- és baromfifeldolgozással kapcsolatos fejlesztésekre érkezett, 9 milliárd forint pedig a zöldés- gyümölcs tartósításra és feldolgozásra.

A támogatási kérelmek beérkezésének visszafogottsága miatt az Irányító Hatóság arra kérte a kamarát, hogy vizsgálja felül a pályázati feltételeket, a nagyobb számú vállalkozás elérése érdekében pedig az alábbi kiküszöbölendő problémákat említették:

  • A Közép-Magyarországi Régióban lévő vállalkozások ki vannak zárva a pályázatból, holott zömében itt vannak azok az élelmiszeripar cégek, melyek igazán tudnák hasznosítani a támogatást
  • A költségesebb, összetett fejlesztésekre vonatkozó kérelmek összeállítása sok időbe telik
  • A gyengébben teljesítő cégek nem mindig érik el azt a minimum pontszámot, ami a felhívásban lévő pontozórendszer alapján kötelezően előírt a pályázók számára
  • A hitelfelvételhez szükséges dokumentáció miatt a pályázatok benyújtása időben elhúzódik

A kamara javaslatokat tett az említett problémákra, remélhetőleg a javaslatcsomagjából minél többet megfogadnak a döntéshozók.

Forrás: NAK