Klasszikus autók, mint befektetés – amikor a szépség találkozik értékkel

Rövid bevezetés a klasszikus autók világába.

Az elmúlt évek kapcsán számos alkalommal felmerült a kérdés, hogy a hagyományos befektetések mellett milyen egyéb, diverzifikációra alkalmas befektetési instrumentum létezik. Nyilvánvalóan elsőre az ingatlan jön szóba, de általában az mindenkire számára ismert és általában már birtokolt befektetés.

Kicsit tovább gondolva számos egyéb befektetés is előkerül kinek-kinek vérmérséklete szerint: antik bútor, bor, ékszer, bélyeg, órák. Elsősorban olyanok, amelyek könnyen mobilizálhatóak, értékállóak és van piacuk is. Ide tartoznak a klasszikus autók is és úgy tűnik, hogy ezen alternatívák közül a legjobb befektetésnek ezek bizonyultak az elmúlt években. Klasszikus vagy oldtimer autónak az az autó számit mely betöltötte a harmincadik életévét.

Az 1980-as évek végén piacra került a Harrah Auto Collection, ami akkor Amerikában a legnagyobb elérhető magángyűjteménye volt, a maga 1400 db legendás klasszikus autójával. A gyűjtemény értéke nagyságrendileg 1 millió dollárért hirdették meg, de ezen az áron nem talált vásárlót. Öt évvel később, 1985-ben a gyűjtemény 25%-a 69 millió dollárért cserélt gazdát. A piac azóta is növekszik és egyre komolyabb kereteket ölt. A Sotheby’s aukciós ház becslése szerint 2015-ben a klasszikus autók piaca már a 10 milliárd dolláros nagyságot is elérte.

2007-től létezik kereskedhető INDEX is a Historic Automobile Group Interntional (HAGI).

 

De hogyan is vágjunk bele?

Mint minden befektetésnél, ebben az esetben is érdemes szakértők véleményét kikérni. Nagyon fontos, hogy akár teljesen megegyező autók esetében is számos ok miatt eltérhet az érték.

Természeten minél idősebb az autó, az értéke annál inkább növekszik. A széria daraszám az idő és a technológia előrehaladtával lényegesen nőtt és ebből következően az épen fellelhető darabok száma is emelkedik. Lényeges szempont, hogy az autónak legyen megfelelő dokumentációja a szervízekről, adásvétekről tehát mindenről, amit az autótól tudni lehet. Érdemes mindig ellenőrizni a főbb elemek egyezőségét, mert az minden esetben az jelenti, hogy az autó komplett, „matching number” így nagy a valószínűsége, hogy a múltban nem érte nagyobb baleset. Az 1960-as évek végétől már megbízható adatok állnak rendelkezésre.

A befektetés szempontjából lényeges a befektetés nagyságrendje. 2-3 milllió forinttól már találni lehet izgalmas autókat akár egy nagyobb szériaszámú Mercedes Benz SL-t vagy egy Triumph TR4-et de akinek ritkább, kiváló állapotú, teljesen felújított Jaguár E-Type-ra fáj a foga annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A Mercedes 300 SL „Gullwing” árának változása az elmúlt két évtizedben

Nagyon nem mindegy az autó állapota, egy „barn find” azaz istállóban talált, évek óta ott álló ritkaság ára lehet, hogy kedvező, de felújítás költsége többszöröse lehet befektetésünknek. Mindenhez található alkatrész, természetesen csillagászati áron. Lényeges költségek még a tárolás díja amennyiben nincs saját garázsunk, a biztosítás és az éves átvizsgálások.

Összességében egy klasszikus autó vásárlása hosszútávon megtérülő befektetés. Csak olyan befektetőnek ajánlott, aki maga is szereti az autókat, a benzin szagát és sokéves bőr érzését. A befektetésen túl nagy élvezetet nyújt egy tavaszi hétvégi túra a Mátra kanyargós útjain.

 


Forrás: MBH Pannónia Alapkezelő

továbbiak: www.ultimateclaasicfund.com, www.cartalk.com
http://www.knightfrank.com/research/knight-frank-luxury-investment-index-q2-2017-4949.aspx