Klímavédelmi és zöld finanszírozási tanácsadással erősít az MBH Consulting

Zöldkötvény-keretrendszer kialakítása és minősíttetése, egyedi, zöld finanszírozású konstrukciók összeállítása, klímavédelmi tanácsadás, valamint a városi zöld átállást támogató tőkealapokkal kapcsolatos tanácsadás mind-mind kiemelt eleme az MBH Consulting szolgáltatási portfoliójának. A komplex pénzügyi tanácsadó cég célja, hogy szaktudását a zöld pénzügyek elterjesztése, illetve a közösségi és magán zöld beruházások körének bővítése mellé állítsa.

Az MBH Consulting zöld pénzügyi tanácsadási szolgáltatásainak egyik zászlóshajója a zöldkötvény-keretrendszer kialakítása. A zöld kötvények valamilyen pozitív környezeti vagy klímavédelmi hatással is járó beruházást finanszíroznak. Bár ez a fenntartható fejlődést támogató pénzügyi instrumentum egyre népszerűbb, a kibocsátási folyamatot nehezíti, hogy a zöld minősítés egységes EU-s feltételrendszere még kialakítás alatt áll. A vállalat ügyfelei a keretrendszer összeállításának és minősítésének teljes folyamatában, a komplex, egyedi zöld finanszírozási konstrukciók kialakításában is teljes körű tanácsadásra számíthatnak.

A Magyar Nemzeti Bank Zöld Programja révén – amely támogatja a minősítéssel rendelkező zöldkötvény-kibocsátást – elindult egy folyamat, amely az elsődleges vállalati kötvénypiacot alakítja. Két-három év távlatában várható, hogy a másodlagos piac forgalma is megélénkül, ám ezt már csak az ESG-minősítéssel rendelkező cégek, illetve azok értékpapírjai tudják elérni. Az ESG-irányelvek ugyan még csak ajánlásként jelennek meg, ám a tőzsdére bevezetett cégekkel szemben 2023-tól elvárás lesz az előző évre vonatkozó ESG-jelentés megléte.

„Érzékelhető, hogy az ESG-szempontok figyelembevétele nem csupán a tőzsdén jelenlévő vállalkozások esetén lesz a versenyképesség záloga, ugyanis az alapkezelők már a zöld vagy ESG-jelentéssel és -közzététellel rendelkező cégeket, illetve értékpapírokat keresik. Tanácsadói tevékenységünk célja, hogy ügyfeleink elérjék azt az értékelési szintet, amely a befektetői bizalom elnyeréséhez szükséges”-  hangsúlyozza Dr. Döbrönte Katalin, az MBH Consulting stratégiai tanácsadási üzletágának igazgatóhelyettese.

Az MBH Consulting kiemelt szolgáltatást nyújt az önkormányzatoknak is, hiszen a kitűzött klímacélok elérése a bevonásuk nélkül nem valósulhat meg. A társaság városfejlesztési és kockázatitőke-tanácsadással támogatja többek között az olyan fenntartható, egyedi, zöld finanszírozási konstrukciókat, amelyek szükségesek a városok zöld átállását szolgáló beruházásokhoz. A cég tanácsadóként részt vesz a projektfejlesztés teljes folyamatában: a befektetési döntésre történő előkészítéstől egészen az önkormányzati zöld keretrendszer összeállításáig elvégzi a minősítés teljes folyamatát.

Újrafogalmazott víziójába szintén beépítette a fenntarthatósági és klímaalkalmazkodást segítő szempontokat. Kiemelt figyelmet fordít a zöld gazdaság támogatására, valamint az ESG-szempontok képviseletére, és már dolgozik a saját ESG-jelentésének összeállításán is.

MBH Bank Nyrt.; MBH Consulting Zrt.
Bővebb információk: sajto@MBH.hu
mbhconsulting.hu