Költségmentesen jön a kkv energia hitel

Társadalmi egyeztetésre került a „kkv energia hitel” hitelprogram termékleírása, melynek keretében legalább 10%-os saját forrással igényelhető a rendkívül kedvező feltételű (0%-os, teljesen költségmentes) visszatérítendő támogatás – hívta fel a figyelmet szakértőnk, a Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda.

A visszatérítendő támogatás a Közép-magyarországi régión kívüli, olyan pénzügyi szempontból életképes és jövedelemtermelő beruházásokhoz igényelhető, amelyek megújuló energiaforrás felhasználásával hálózatra termelés céljából villamos energiát vagy kapcsolt hő és villamos energiát állítanak elő. Az igényelhető visszatérítendő támogatás összege minimum 1 millió forint és maximum 1 milliárd forint. A hitelprogram keretösszege 30 milliárd forint. (Az első ilyen típusú, 0 százalékos hitellel elérhető programot ez év májusában hirdették meg.) A GINOP-8.4.1/B-16 számú pályázat esetében ráadásul kötelező épületenergetikai elemek sincsenek előírva.

A pályázók lehetséges köre

Mikro-, kis-, és középvállalkozások pályázhatnak a kiírás keretében, Közép-magyarországi régión kívüli fejlesztésekre.

Megvalósítható tevékenységek

  • Előkészítés 5% (tanulmányok, tervezés, engedélyeztetés, statikai szakvélemény)
  • Beruházási tevékenységek (a projekt kivitelezéséhez szükséges építés költségei, kivitelezés, tárgyi eszköz beszerzés)
  • Kapcsolódó költségek (műszaki ellenőr, mérnöki és hatósági szolgáltatások)

Biztosítékok

A beruházás tárgyát kötelező a fedezeti körbe bevonni és az a futamidő végéig nem idegeníthető el.

A teljes kiírást itt találja.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. november 13. éjfélig várja a kormány a partnerségi fórumban.

Forrás: piacesprofit.hu