Kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások 2020-ban

2020.03.05-én a Joint Venture Szövetség által megrendezésre került az „Innovációs és K+F támogatások 2020-ban” című konferencia, melyen többek között a jelenleg elérhető és a későbbiekben megjelenő kutatás-fejlesztési pályázatokról nyújtottak részletes tájékoztatást. 

A jelenleg elérhető hazai tőkeprogramok mellett fontos lehetőség a napokban a GINOP keretében megjelent „Vállalatok innovációs tevékenységének támogatása” című pályázati felhívás tervezete, mely azon KKV-k számára nyújthat támogatást, akik korábban nem pályáztak GINOP 2 pályázaton.

A hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységük támogatására a Horizont 2020 programból közvetlen brüsszeli forrásokra is jogosultak lehetnek, a programban számos pályázati lehetőség áll nyitva a különböző ágazatok támogatására az elektromobilitástól az okos megoldásokon át a innovatív egészségügyi megoldásokig.

A Startupok számára kiváló lehetőséget kínál az EIC Accelerator program, az Európai Innovációs Tanács pilot pályázata. A program támogatja a magas potenciállal rendelkező kkv-kat a fejlődésben, új innovatív termékek, szolgáltatások és üzleti modellek kifejlesztésében és forgalomba hozatalában.

A nagyvállalatokat célozza az egyedi kormánydöntés alapú (EKD) támogatás, mely alacsonyabb támogatási intenzitással kínál magas támogatási összeget. A kutatás-fejlesztés támogatás keretében a vállalkozásoknak alkalmazott kutatást és kísérleti fejlesztést is meg kell valósítaniuk, a projekt összköltségének legalább 3 millió eurónak kell lennie a 25%-os támogatási intenzitás mellett.

Még az idei évben várható a KKV Start Innováció program megjelenése, mely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújt 10-20 millió forint közti támogatást az innovatív projektek megvalósítására, a program keretében nagyrészt bérköltségek, emellett anyagköltségek, eszközbeszerzés és szolgáltatási költségek lesznek az elszámolhatók.

2020-ban a fentiek mellett még várhatóan meghirdetésre kerül több, vállalkozások számára elérhető pályázati lehetőség is, melyek között nem csak kutatás-fejlesztést és innovációt támogató, de eszközbeszerzést és telephelyfejlesztést célzó felhívások is lesznek. A vissza nem térítendő támogatásokat kínáló pályázatok mellett a fejleszteni kívánt tevékenységek támogatására jó lehetőséget nyújthatnak a kedvezményes kamatozású hitelprogramok és a feltételesen visszatérítendő pályázati konstrukciók is, melyek várhatóan a 2021-es évtől kezdődő ciklusban még nagyobb szerepet kapnak.

 

Forrás: palyazatihirek.hu