Már elérhető a nulla százalékos k+f hitel

Február utolsó napjától van lehetőség a hiteligénylések benyújtására a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel” című pályázati felhívás keretében. A hitelprogram keretösszege 32 milliárd forint, a vállalkozások nulla százalékos kamattal igényelhetik a hitelt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetett hitelprogram célja a pénzügyi szempontból életképes, jövedelemtermelő vállalkozások K+F+I tevékenységének ösztönzése, amelyek a pénzpiacokon nem kellő mennyiségben jutnak finanszírozási forráshoz. A hitelprogram célja továbbá, hogy növekedjen a vállalkozás saját tevékenységi körében végzett olyan prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztési tevékenység, amely jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, ill. ezek prototípusainak kifejlesztését, piacra vitelét eredményezheti.

A konstrukció keretösszege 32 milliárd forint, a hitel összege ügyletenként legalább 100 millió forint, legfeljebb 3 milliárd forint lehet. A kamat évi 0%, a futamidő a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 15 év (induló vállalkozásnak nyújtott támogatás jogcím esetén legfeljebb 10 év).

A programon belül finanszírozhatóak az ipari kutatás, kísérleti fejlesztés tevékenységek és az innovációs tevékenységek, valamint termék piacra viteli tevékenységek, és a projekt végrehajtásához kapcsolódó tevékenységek, illetve szorosan kapcsolódó, de nem K+F tartalmú tevékenységek.

A kérelem benyújtásához szükséges csatolni az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kiállított támogató, úgynevezett ”K+F+I szempontú szakpolitikai véleményt”. Az NKFIH K+F+I szakpolitikai szempontú véleményt csak azon igénylőknek állít ki, amelyek a hitelkérelem benyújtása előtt előzetes jogosultsági vizsgálaton estek át az MFB Pontok egyikén.

A hiteligényléseket 2019.12.02-ig lehet benyújtani a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által kialakított MFB Pontoknál.

Forrás: Piac&Profit