Már közel a tizede „elfogyott” a 0%-os uniós hitelnek

Országszerte 25-30 milliárd forintnyi hiteligényről zajlanak az ügyféltárgyalások az első nulla százalékos uniós hitel kapcsán, ebből mintegy 10 milliárd forintnyi résznél egészen konkrét a fejlesztési igény és mintegy 3 milliárd forintnyi hitelkérelmet már be is rögzítettek a Magyar Fejlesztési Bank rendszerébe – jelezte az óriási vállalkozói érdeklődés konkrét számait az MFB Pontokról szóló mai pécsi konferencia keretében Eőry Gábor.

Az MFB ügyvezető igazgatója a 44 milliárd forintos keretösszeggel egy hónapja meghirdetett uniós pályázat kapcsán hozzátette: ezek a számok nem jelentik azt, hogy már lekötötték volna a teljes keretet, mindenesetre érzékeltette, hogy érdemes gyorsan átgondolnia a cégeknek a termékben rejlő lehetőségeket. Megfogalmazása szerint az elmúlt másfél évtizedben nem volt olyan kedvező hitelalapú, tehát visszatérítendő támogatás, mint amit a mikro- kis- és középvállalkozások versenyképesség javítását célzó GINOP-pályázat jelent.

Felhívta a figyelmet rá, hogy bár sokan még ennél is kedvezőbb lehetőségekre várnak (vissza nem térítendő támogatással kombinált nulla százalékos hitel), de egyáltalán nem biztos, hogy valóban lesz ennél is kedvezőbb termék. Szavai szerint nagyon valószínű, hogy a következő hónapokban megjelenő pénzügyi eszközök egyik-másik feltételben (például futamidő, fedezeti szabályok, forgóeszköz-finanszírozás, hitelkamat, önerő, felhasználási terület) szigorúbbak lesznek, mint a GINOP-8.3.1-16 kódszámú termék.

 

Teljes Portfólio cikk olvasása