Már több mint nyolcszáz beruházásnak ítéltek meg támogatást a Vidékfejlesztési Programban

A hetekben értesülhetnek a mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásokra pályázók a támogatási kérelmek eredményeiről. A támogatásokkal megvalósuló projektek jelentősen hozzájárulnak majd a mezőgazdasági és élelmiszeripari termeléshez, valamint az ágazatok hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez. Mivel a pályázatokhoz szükséges önerő, valószínűleg a támoagtás megelőlegező/beruházási hitelek iránt is megnő az igény az elkövetkezendő időben.

A támogatások egy része az élelmiszeripari alapanyag-előállítás, azaz az állattenyésztés és növénytermesztés bővítő és hatékonyságjavító beruházásainak megvalósítását segíti elő. Ezzel párhuzamosan a támogatások fennmaradó része a feldolgozóipari beruházások költségeihez járul hozzá. Átlagosan ötvenszázalékos intenzitással számolva a támogatások átlagos értéke az eddig kihirdetett beruházási döntések esetében 93 millió forint. Az egyes kiírások között jelentősek az eltérések. Míg például a feldolgozóipari beruházások esetében a támogatás átlagértéke 186 millió forint, addig a trágyatárolók építésénél 21 millió forint. Az élelmiszeripari beruházásoknál nagy számban fordulnak elő több száz mil­liós támogatások, például hűtőházak, vágóhidak, zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzemek építésére.

A projektek időbeli megvalósítását késleltetheti, hogy nagyobb támogatás esetén a beruházást végző vállalkozás kiválasztására közbeszerzési eljárást kell lefolytatniuk a támogatást elnyert cégeknek. Azok, akik már az eredmény kihirdetése előtt lefolytatták a feltételes közbeszerzési eljárást, akár azonnal indíthatják a beruházást.

A Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Program háromszázmilliárd forintos keretében már több mint nyolcszáz, összesen 153 milliárd forint összértékű beruházás támogatásáról döntött, hat pályázati kiírásban. A gazdálkodók ezekben a hetekben értesülnek arról, hogy kapnak-e vissza nem térítendő uniós forrást mezőgazdasági, élelmiszeripari beruházásaikhoz.

Tekintettel arra, hogy a projektek megvalósításához mintegy ötvenszázalékos önerőre is szükségük lesz a vállalkozásoknak, feltehe­tően növekedik majd a nyertes vállalkozások hitel iránti kereslete.


Forrás: nak.hu