Március végéig újabb 80 milliárd jön a Vidékfejlesztési programban

Tizenhárom pályázat révén még mintegy 80 milliárd forint forrás válik elérhetővé március végéig a Vidékfejlesztési programban – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Portfolio Agrárium 2017 elnevezésű konferencián.

Kis Miklós Zsolt elmondta: a hónap végéig valamennyi eddig meg nem hirdetett pályázati felhívást elérhetővé teszik. Korábban Lázár János közölte, hogy március 31-ig megjelenik az összes uniós pályázat és 2018-ig minden teljesen kifizetésre is kerül.

A lehetőségek közül kiemelte a termelői csoportok és termelői szervezetek létrehozását, amelyet 11 milliárd forinttal támogatnak. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az érdekeltek kizárólag működési költségek finanszírozására pályázhatnak, beruházás támogatására nem.

Az agrár innovációs csoportok létrehozásához és az innovatív projektek finanszírozásához mintegy 25 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre. Júliustól pályázhatóvá válik a szaktanácsadási rendszer is, aminek támogatása 14 milliárd forint.

Az Európai Bizottságnál jelentős forrásátcsoportosítást kezdeményeztek annak érdekében, hogy az energiahatékonysági keretet csökkentve a kapacitásbővítésre fordítható forrást növelhessék, mivel ott nagyobb a pályázati igény.

Az eddig beérkezett mintegy 30 ezer pályázatról elmondta: a  legkorábban benyújtott, nagy élelmiszeripari pályázatokat  bírálják el először, a döntés április végére várható. A kertészettel kapcsolatos pályázatok támogatói okiratainak megkötése május végén lesz esedékes.

Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az aszály  fogalmát a magyar sajátosságokhoz igazítják, hiszen Magyarországon nemcsak a csapadékhiány okoz gondot, hanem a hősokkos nyári napok száma is.

Bejelentette, hogy  a remélhetőleg minél előbb kiépülő országos jégkármegelőző rendszer működését a kárenyhítési alapból biztosítják majd, és azt is, hogy  literenként 10 forinttal nő a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez igényelhető gázolaj támogatásának  összege. A növény-egészségügyben nő az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre igényelhető támogatás mértéke.     

A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy a tavaszi fagy- és jégesőkárral sújtott településen gazdálkodó, ültetvénnyel és gyümölcsössel rendelkező termelők a 2017. március 31-éig megkötött hitelszerződésekhez 100 százalékos kamat-, kezességi díj és költségtámogatást igényelhetnek. Mint mondta, folyamatban van a hitelszerződés megkötési és hatályba lépési határidejének május 31-ére történő módosítása, valamint a támogatás alapjául szolgáló hektáronkénti hitelösszeg felemelése 500 ezerről 1 millió forintra.

Forrás: Piac&Profit