Megjelent a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének támogatására kiírt pályázat

Megjelent a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására kiírt pályázat felhívása. 2023 május 22-től akár 3 millió forintra lehet pályázni.

A pályázat célja a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti települési, tájegységi, vármegyei nemzeti értékek, külhoni magyarság nemzeti értékei, ágazati értékek, kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a hungarikumok megismertetése és népszerűsítése határon belül és külhonban. A pályázat kiemelt célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek megőrzését a következő generációk számára, hogy mindennapjaik részévé váljanak, maradjanak.

Az alábbi három célterületre lehet pályázatot benyújtani:

 1. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek (azaz települési, tájegységi, vármegyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárban szereplő nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek és hungarikumok) bemutatása és népszerűsítése:
  • elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével
  • jelképek használatával
  • rendezvények megvalósításával
 2. célterület: A magyar kultúra értékeinek megismertetése többkörös, vármegyei döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedőn keresztül.
  • Általános iskola felső tagozatos és középiskolás diákok részére többkörös vetélkedő szervezése az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében, a vármegyei értéktár bizottságot működtető vármegyei önkormányzatok, illetőleg a Külhoni Nemzetrész Értéktárat működtető szervezetek koordinálásával.
 3. célterület: Hagyomány a divatban – viselet másként; a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában.
  • Hétköznapi öltözetek és azokhoz kapcsolódó kiegészítők, amelyek alapját Magyarország nemzetiségeire (13) jellemző motívum, mintavilág, azok egy-egy eleme, vagy a nemzetiség által alkalmazott díszítmény, technika jellemzi.
  • Kizárólag férfiaknak szóló öltözet, valamint azokhoz kapcsolódó kiegészítők tervezése, elkészítése, melynek alapját a tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag, vagy technika jellemzi.

A támogatás összege:

 1. célterület esetében a pályázattal elnyerhető támogatás összege 1.000.000 forinttól 3.000.000 forintig terjedhet.
 2. célterület esetében pályázattal elnyerhető támogatás összege 1.000.000 forinttól 3.000.000 forintig terjedhet.
 3. célterület esetében a pályázattal elnyerhető támogatás összege 250.000 forinttól 500.000 forintig terjedhet, amelyből az igényelt támogatás összegének legfeljebb 40%-a, de maximum 150.000 forint átalányösszeg igényelhető kizárólag a kollekció elkészítésére, összeállítására, az egyes darabok varrására fordított, a pályázó saját munkájának ellentételezésére.

A pályázati felületen 2023. május 8. napján 12.00 órától lehet a pályázati adatlapot elektronikusan kitölteni, illetve a mellékleteket feltölteni, azonban a pályázatok véglegesítésére, beküldésére csak 2023. május 22. napján 8.00 órától van lehetőség 2023. június 21. napján 23:59 percig.

A felhívás részletei és forrás: palyazat.hungarikum.hu