Milliókat spórolhatnak a Széchenyi-hitelen a vállalkozások

Az év elejétől újra változott a Széchenyi Kártya Program, januártól a vállalkozások minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak a program hiteltermékeihez. Az új feltételek többmilliós megtakarításokat hoz(hat)nak a konyhára a hitelfelvevő vállalkozásoknak.

Ismét módosított a kormány a Széchenyi Kártya Program feltételein: januártól az állami kamattámogatást terjesztették ki számottevően. Korábban ez három évig járt, az idén január elsejétől megkötött hitelszeződéseknél azonban már a teljes futamidőre kiterjesztik.

További fontos könnyítés, hogy a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel esetén már a teljes hitelösszegre jár a kezességi díjtámogatás (nemcsak az eddigi 25 millió forintig). A Széchenyi Forgóeszközhitel esetén a kamattámogatás mértéke az eddigi 2-ről 3 százalékra emelkedik, Széchenyi Beruházási, Önerő Kiegészítő és Támogatást Megelőlegező Hitelek esetén pedig az 5 százalékos mértékű kamattámogatást és a kezességi díjtámogatást a továbbiakban az állam a teljes futamidőre biztosítja a vállalkozásoknak.

 

Nem kell túl nagy kockázatot vállalni azzal a megállapítással, hogy ez a változtatás óriási népszerűségnek örvend a vállalkozások között, és az is nagyon valószínű, hogy a tovább nő a hitelprogram vonzereje.

A Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel évi nettó 0,85 százalék kamattal elérhető, és automatikusan az adott pályázathoz kapcsolható, amennyiben a vállalkozás a pályázat összeállításakor már kalkulált ezen pótlólagos finanszírozási igénnyel – tudtuk meg a programot menedzselő KAVOSZ-tól. A Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel pedig jellemzően csak a projekt befejezését követően folyósított vissza nem térítendő állami támogatások előfinanszírozására szolgál, és az éves nettó kamata mindössze 0,35 százalék, és itt is automatikusan megvalósulhat a hitel adott pályázathoz történő igénylése.

A Bankmonitor – amely már végzett számításokat is a megtakarítható összegek nagyságáról – szerint a legfrissebb változások között a legnagyobb jelentőségű és valószínűleg a legnagyobb sikernek örvendő, hogy a beruházási hiteleknél az 5 százalékos kamattámogatást a jelenlegi 3 évről a teljes futamidőre kiterjesztik. Számszerűsítve: ez egy 40 millió forintos 10 éves hitelnél 5 millió forint megtakarítást jelent a cégnek. A forgóeszköz-, valamint a folyószámlahitelek feltételenek ugyancsak kedvező változásai nyomán pedig további jelentős megtakarítások érhetőek el.

A KAVOSZ saját számításai szerint az 5 százalékos kamattámogatás kiterjesztése teljes futamidőre egy átlagosnak tekinthető, 30 millió forint hitelösszegű, 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási Hitel esetén a teljes futamidőre 3,8 millió forint, a kezességi díjtámogatás kiterjesztése pedig további mintegy 500 ezer forint megtakarítást jelent a vállalkozás számára.

Forgóeszközhiteleknél jelenleg a kamat mértéke évi nettó 4,35 százalék, ami az állami kamattámogatás emelése miatt 3,35 százalékra csökkenhet. Ez egy 10 millió forintos 3 éves hitelnél 150 ezer forint megtakarítást jelent. Folyószámlahiteleknél az eddigi 25 millió forintos korlátot eltörlik, a jövőben a teljes hitelösszegre járni fog a kezességi díjtámogatás. Ez a hitelkeret összegétől függően több mint 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet a cégnek évente.

Hogy működik?

A Széchenyi Kártya Program négy éve a mezőgazdasági szektor szereplőinek is lehetősége nyílik külön, a számukra kifejlesztett konstrukció igénybevételére. Az agrárszektorban a kedvezőtlen időjárás miatt jégkárt szenvedett, a jogosultsági feltételeknek megfelelő agrárvállalkozások részére az állam az Agrár Széchenyi Kártyához (ASZK) a jelenlegi 4 százalékos kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is biztosít a költségek átvállalása mellett. A hiteligénylés folyamata automatizált, a szükséges adminisztrációt a KAVOSZ Zrt. valamint regisztráló irodái, vagyis a területi VOSZ vagy Kereskedelmi és Iparkamarai Irodák végzik, így a hitel igénylésekor nem szükséges semmilyen, az alapdokumentumokon túli külön igazolás, nyilatkozat vagy papír; a jogosultsági feltételeket a regisztráló irodák ellenőrzik. A Földművelésügyi Minisztérium mérlegeli az ASZK-ban a jégkár miatt magasabb összegű támogatásra jogosultság feltételeinek kiterjesztését a jelenlegi mintegy 200-as településlista

 

hvg.hu