Minden, amit a zöld kötvényről tudni érdemes

Az elmúlt hónapokban az MBH Consulting által támogatott ügyfelek összesen közel 65 milliárd forint névértékben bocsátottak ki zöld kötvényt. Milyen fenntarthatósági célokat tűztek ki partnereink? Mire használhatóak fel ezek a pénzügyi instrumentumok? Összefoglaljuk a legfontosabb információkat.

Az EU jelenlegi finanszírozási ciklusának meghatározó eleme a klímavédelem és a fenntarthatóság elősegítése. A kitűzött klímacélok eléréséhez a gazdasági szereplők zöld működését ösztönző pénzügyi, adminisztratív és zöld minősítő eszközöket vezetnek be.

Itthon az MNB 2019-ben indult Növekedési Kötvényprogram keretében nyílt lehetőség a zöld kötvények kibocsátásra, hogy elősegítsék a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését és a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését. A hazai vállalati zöldkötvény-kibocsátások az ország klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak eléréséhez járulnak hozzá.

A kötvényprogram eredetileg 300 milliárd forintos keretösszeggel indult, de a keretösszeget 2021. augusztus 24-én 1550 milliárd forintra emelte a jegybank.

2021. augusztus végéig 63 kibocsátó 80 kötvényt bocsátott ki a program keretén belül. Az NKP 2 éves működése során a vállalati kötvények állománya megötszöröződött, és a magyar kötvénypiac felzárkózott a régiós országok átlagához.

Mit nevezünk zöld kötvénynek?

A zöld kötvény a tőke fenntarthatóbb befektetésekbe terelésének egyik pénzügyi eszköze, olyan pénzügyi instrumentumok, amelyek valamilyen pozitív környezeti, klímavédelmi hatással is járó beruházást finanszíroznak. A kibocsátás célja lehet létező vagy új beruházás finanszírozása, illetve annak refinanszírozása.

Partnereink zöld kötvény kibocsátáshoz megfogalmazott céljai:    

  • A Vajda-Papír,a gyártási eljárás zöldítéséhez, a gyártási eljárás költségcsökkentéséhez és modernizálásához egy új nagyértékű gép beszerzésétirányozta elő, melynek finanszírozását zöld forrásból kívánja megvalósítani.
  • A Baromfi Coop Kft.  az első élelmiszeripari zöld kötvény kibocsátója valamennyi jövőbeli beruházása kapcsán szigorú környezetvédelmi célok teljesítését irányozta elő. A zöld kötvényhez kapcsolódó beruházások nyomán a vállalat jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újrahasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.
  • Az AutoWallis azt vállalta, hogy fejleszti például az e-mobilitást, így növeli a töltőpontok, valamint saját és bérautó flottájában az elektromos autók számát.
  • A WING, Magyarország egyik legnagyobb ingatlanfejlesztő és befektető cége vállalta, hogy az ebből a forrásból fejlesztendő új ingatlanok eseténminimum BREEAM „Very good” vagy LEED „Gold” környezetvédelmi minősítést céloz meg.

A zöld kötvények kibocsátásához szükséges zöld finanszírozási keretrendszer kidolgozásában és a minősítési eljárás teljes folyamatában támogattuk ügyfeleinket.

Zöld minősítés – első lépés a kötvénykibocsátáshoz

A zöld kötvények kibocsátása előtti lépésként felmérjük ügyfeleink jelenlegi üzletmenetét és megvizsgáljuk, hogy a működésük mennyiben felelhet meg a zöld minősítésnek. A felmérés eredménye az előminősítési jelentés, amely tartalmazza azt is, hogy milyen fejlesztések lehetnek indokoltak a zöld minősítés megszerzéséhez.

A zöld minősítés egységes EU-s feltételrendszere máig kialakítás alatt áll. Jelenleg számos nemzetközi irányelv, szabvány és állásfoglalás nyújt támpontot. A minősítési rendszerek közül népszerűségében kiemelkednek az ICMA Green Bond Principles, illetve a Climate Bonds Initiative (CBI) megfelelőségi standardjai.

Szakembereink a minősítési eljárás teljes folyamatában támogatják partnereinket. Segítünk az állandóan változó szabályozások közti eligazodásban, a minősítés megszerzéséhez szükséges zöld kötvény keretrendszer összeállításában, hogy a támogató ösztönzőket optimálisan kihasználhassák ügyfeleink.

Zöld szolgáltatásaink

A zöld keretrendszerrel összhangban egy adott vállalat belső működését is bővítheti és fejlesztheti, aminek megvalósítását vagy egyszeri, vagy pedig folyamatos tanácsadással támogatjuk. Mindemellett széles körű banki hátterünknek köszönhetően, igény esetén, segítjük ügyfeleinket komplex, egyedi zöld finanszírozási konstrukciók kialakításában.

  • zöld kötvény és zöld hitel keretrendszer kialakítása
  • zöld minősítési folyamat támogatása
  • zöld termékfejlesztés
  • zöld matchmaking tanácsadás
  • ESG-tanácsadás