Minden az EU-pályázatokról a vezető döntéshozóktól

A kormány az uniós források kifizetésének felpörgetésére készül és közben feláll a visszatérítendő uniós források elosztásának intézményrendszere. Többek között ezeknek a kérdéseknek szentel külön konferenciát a Portfolio március 10-én Uniós Források 2016 címmel, amelynek részletes programja itt érhető el, regisztrálni pedig itt lehet.

A felpörgetett uniós pénzkifizetés mögötti kormányzati logikát és többek között a 2020-ig szóló fő gazdaságfejlesztési prioritásokat világítja meg a konferencia nyitó előadásában Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője. Ezt követően arról beszélgetnek a szakértők, hogy valójában mennyire függ a magyar gazdaság az EU-támogatásoktól, és mi vár ránk a gazdasági pályában 2019-2020-ig. A brit népszavazás árnyékában nyilván óriási jelentőségű kérdés, hogy milyen jövő várhat 2020 után Magyarországra a közös uniós kassza szempontjából – vezető szakértőink ezt is megvitatják majd.

Mivel nagyon sokan régóta kíváncsiak arra, hogy mikor állhat fel a visszatérítendő uniós források elosztásával kapcsolatos intézményrendszer, így Kovács Zsolt MFB vezérigazgató-helyettes második szekcióbeli nyitóelőadása rendkívül érdekes lesz, hiszen éppen a fejlesztési bank gazdaságfejlesztésben és uniós forrásközvetítésben betöltött szerepéről szól majd. Ezt követően vezető szakértőink segítségével azt járjuk körbe, hogy hogyan néz most ki az EU-pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási környezet, és lehet-e egyáltalán akadálya a bankok felőli korlátozott hitelnyújtás a pályázatok megvalósításának.