Mintegy 22 milliárd forint értékben jelentek meg gazdasági és fenntarthatósági fejlesztési pályázatok.

Újabb két, a helyi gazdaságfejlesztést és a fenntartható városi környezet fejlesztését támogató pályázati felhívás jelent meg, illetve emelkedett egy nyitott felhívás összege a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, összesen 22 milliárd forint értékben – tájékoztatta az MTI-t Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára csütörtökön.

Ismertette: a zöld város kialakítását 13,5 milliárd forinttal támogató felhívással a kijelölt akcióterületen található zöldfelületek és a hozzájuk kapcsolódó önkormányzati tulajdonban lévő, sokszor használaton kívüli, de akár jövedelemtermelésre alkalmas infrastruktúraelemek megújítását szeretnék elérni.

A barnamezős területek rehabilitációját célzó felhívás 4,6 milliárd forint értékben járul hozzá a vállalkozások, befektetők és a lakosság számára vonzó, környezetileg fenntartható városi környezet, települési arculat kialakításához. Mindezt a városfejlesztés szempontjából innovatív módszert alkalmazó, új, zöldterületi-rekreációs, közösségi és kulturális funkciókkal gazdagodó városi területek létrehozásával valósítanák meg, amelyek javítják a megyék településeinek általános környezeti állapotát, hozzájárulva lakosságuk megtartásához.

Támogatási kérelmet a városi jogállású települések helyi önkormányzatai nyújthatnak be mindkét felhívás esetében, kivéve a megyei jogú városokat. Konzorciumi partnerek lehetnek a helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati költségvetési irányító és költségvetési szervek, egyesületek, egyházi jogi személyek, alapítványok, közalapítványok, országos közút területén megvalósuló útépítési, útfelújítási munkálatok esetében a jogszabályban meghatározott építtetők, valamint többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok, nonprofit gazdasági társaságok, szervezetek – ismertette.

Emellett 3,9 milliárd forinttal emelkedett a fenntartható közlekedésfejlesztést célzó, nyitott felhívás keretösszege, így már 13,8 milliárd forint érhető el a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához közlekedésfejlesztési intézkedésekkel hozzájáruló fejlesztésekre a megyei jogú városok területén – ismertette az államtitkár.

Forrás: hirado.hu