Mire figyeljünk, ha EU-pályázaton indulunk? – Itt a céges önteszt!

Uniós pályázatokhoz kapcsolódó öntesztet készített az Állami Számvevőszék, ezzel az európai uniós forrásokat felhasználó költségvetési szervek és a gazdasági társaságok számára is elérhetővé vált az ÁSZ egyedülálló önteszt-rendszere – ezt azután jelentette be Domokos László, az ÁSZ elnöke, hogy megbeszélést folytatott Zupkó Gáborral, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetőjével.

Mi ez az önteszt?

Az ÁSZ mai közleménye szerint az önteszt kérdései átfogóan tartalmazzák az EU támogatások felhasználásával megvalósított projektek előkészítése és lebonyolítása során teljesítendő követelményeket, kitöltésük rávilágíthat az esetlegesen elutasított pályázatok sikertelenségének okára, vagy segíthet a felkészülésben a későbbiekben benyújtandó pályázatokhoz.

Az ÁSZ nem csupán a kockázatok beazonosításával, szabálytalanságok feltárásával járul hozzá a rend megteremtéséhez, hanem támogatást is kíván nyújtani az ellenőrzöttek részére. Ilyen eszköz az egyedülálló „önteszt rendszer”, amelyet 2014 novemberében indított el az ÁSZ az önkormányzatok és a központi alrendszer intézményei, valamint az egyházi intézmények számára. Kitöltésével az érintettek képet kaphatnak saját működésük szabályosságáról, önkéntes alapon azonosíthatják és javíthatják az esetleges hibákat, hiányosságokat.

Teljes Portfolio cikk olvasása