Mit hoz az ősz a hazai vállalkozásoknak?

Egy gazdasági válság közepén nehéz megjósolni, hogy milyen gyors lesz a kilábalás. Az mindenesetre bíztató jel, hogy a hazai vállalkozások érdeklődése nem csökkent a különböző pályázati programok iránt. Különösen igaz ez, az egy nap alatt kimerülő külpiacra lépést támogató pályázat kapcsán. Hiszen, ha a vállalkozások nemzetközi vásárokon való részvételt és aktív értékesítést terveznek, akkor talán még van remény.

2020 eddig számos olyan kihívás elé állította a KKV-k döntéshozóit, melyre nem nagyon lehetett felkészülni. Amire viszont érdemes a figyelmünket fókuszálni, azok az idei évben még várhatóan megjelenő pályázati konstrukciók és a 2021-27 támogatási ciklus tervezése. Egy sikeres pályázat mögött jellemzően több hónapnyi előkészítő munka van, és a legtöbb hazai vállalkozás már egy stratégia mentén és nem ad hoc módon pályázik.

Az MBH Consulting a COVID-19 alatt is igyekezett online konzultációkkal és workshopokkal segíteni az ügyfeleit. A forrás bevonási és finanszírozási tanácsadás mellett az elmúlt hónapokban tette elérhetővé KKV ügyfelei számára a digitális folyamat szabályozási termékeit is.

Hiszen a koronavírus egyik legnagyobb tanulsága, hogy egy jó vezető készül és fejleszti a vállalata digitális eszköztárát is.

Nem tudjuk tehát pontosan, hogy mit hoz az ősz, de az biztos, hogy ha igyekszünk előre tekinteni, a fejlesztéseinket kidolgozni és a digitális eszközök irányába nyitni, akkor jó eséllyel még 2021-ben is versenyben leszünk.