Most érdemes pályázni – 0%-os hitel az MFB-től mikro-, kis- és középvállalkozásoknak!

Kitűnő lehetőség a vissza nem térítendő pályázatokból kiszoruló, azon indulni nem tudó vállalkozásoknak a GINOP 8.3.1-16 pályázat, ami gyakorlatilag egy 0%-os hitelkonstrukció.  A pályázatra a nagy népszerűség mellett még lehet igényléseket benyújtani, de várhatóan még a tavasszal kimerülhet a kerete. Az igényelhető kölcsön összege minimum 1 millió Ft – maximum 600 millió Ft. A saját forrás minimálisan elvárt mértéke a projekt elszámolható költségének legalább 10%-a – kivéve használt gépjármű beszerzés, ahol min. 20 % -, amelynek felhasználását a kedvezményezettnek legkésőbb az első folyósítás előtt igazolnia szükséges.  A hitelfelvevő vállalkozással kapcsolatban semmilyen időkorlátozást nem emel a GINOP pályázat. Kérheti akár induló vállalkozás is az ingyenhitelt, igaz legfeljebb 150 millió forintos keretösszeggel.

A kölcsönt egyéni vállalkozó, gazdasági társaság, valamint szövetkezet formájában működő vállalkozások igényelhetik, amelyek a kölcsönszerződés megkötésekor is – akár külföldön lévő – kapcsolt- és partnervállalkozásaival összevont (konszolidált) éves beszámolója, annak hiányában a vállalkozás valamint kapcsolt- és partnervállalkozásai beszámolói és nyilvántartása alapján mikro-, kis-, vagy középvállalkozásnak minősülnek.

A kölcsön elsődlegesen tárgyi eszköz beszerzésre, használt eszköz beszerzésre, immateriális javak beszerzésére,építésre (átalakítás, bővítés, felújítás), épület-kivitelezés, valamint ingatlanvásárlásra fordítható. Az ingatlanvásárlás összes elszámolható költsége nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 2%-át.

Az alábbi turisztikai fejlesztési projektek is támogatásban részesülhetnek:
– szálláshely-fejlesztés;
– vendéglátóhelyek infrastruktúrájának kialakítása és fejlesztése;
– nagy vonzerejű fürdők fejlesztése;
– tematikus parkok kialakítása és fejlesztése;
– a magyar hagyományokat és a mai kor követelményeit ötvöző turisztikai fejlesztések, ideértve az orvosi szolgáltatásokon alapuló turizmus fejlesztését is;
– üzleti turisztikai szolgáltatások fejlesztése turisztikai desztináció (fogadóterület) helyszíneken.

Továbbá támogatásban részesülhetnek a nem mezőgazdasági termelő vállalkozások élelmiszeripai projektjei is.

Forrás: Pályázati Hírek