Nem csak az állami kalapba nyúlhatnak az agrárcégek

Több ezer kis- és középvállalat juthat komoly anyagi segítséghez hamarosan. Az Európai Beruházási Alap és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány megállapodása révén 50 milliárd forintos, garanciával megtámogatott pénzügyi forrást bocsáthatnak a cégek rendelkezésére.

Mintegy kétezer hazai kis- és középvállalkozást segíthet az az új megállapodás, amely az Európai Beruházási Alap (EIF), valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között született – írta a vallalkozokhitele.hu. A program révén így 50 milliárd forint összegű, garanciával megtámogatott pénzügyi forrást bocsáthatnak akár kétezer magyarországi kisvállalkozás rendelkezésére, elsősorban a mezőgazdaság területén.

A kezdeményezés egy COSME-program keretében juttatna forrást a legkisebb agrárszereplőknek, a garanciát az Európai Beruházási Alap terhére vállalnák. A hazai garantőr szereplő pedig az AVHGA lenne. A forrást és a konkrét terméket a programba beszálló bankok adnák, a garancia pedig arra ösztönözné a pénzintézeteket, hogy bátrabban döntsenek a hitelkérelemről.

Az uniós kezdeményezés célja, hogy forráshoz juttassa azokat a kis- és középvállalkozásokat, amelyek aránylag kevés fedezettel rendelkeznek, és emiatt nehezen tudnak forráshoz jutni. Az Európai Beruházási Alap (EIF) részéről nem ez az első ilyen kezdeményezés, üdvözölik, hogy az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány bevonásával ezúttal kiemelt figyelem irányul a mezőgazdasági szereplőkre.

A 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az európai beruházási terv céljainak megfelelően duplázzák meg az európai strukturális és beruházási (esb-) alapok révén a pénzügyi eszközök, például kölcsönök, garanciák és részvények formájában történő beruházásaikat.

Forrás: piacesprofit.hu