Nem elég zöldnek lenni, annak is kell látszani

A jövő a zöldülés irányába mutat – hangzott el az AegisLegal Ügyvédi Iroda, az MBH Consulting Zrt. és a Capital and Credit Partners üzleti reggelijén, ahol a zöld kötvénykibocsátás gyakorlati kérdéseivel ismerkedhettek a résztvevők. A piac gyorsan bővül, zöld projekteknél hozamáldozatra is készek a befektetők – érdemes a vállalatoknak ismerkedni ezzel az úttal, amely egyben egy fentarthatóbb működés felé viheti a céget. Az eseményen Somosi Éva az MBH Consulting vezető tanácsadója és Kovács Bálint a társaság igazgatóhelyettese ismertette, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy vállalat a forrásbevonásnak ezt az útját választja.

A hazai vállalati kötvénypiacnak a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja (NKP) adott hatalmas lökést az elmúlt időszakban, ezért érdemes a zöld kötvénykibocsátások környezetét, a rendelkezésre álló lehetőségeket is ebben a keretrendszerben vizsgálni – emelte ki előadásában Perger Gábor. Az AegisLegal alapító partnere hangsúlyozta: a zöldkötvények révén kedvező kondíciókkal lehet forráshoz jutni, a programban való részvétel kötelezettségekkel is jár azonban.

Célhoz kötött forrásbevonás

Az NKP-hoz való csatlakozás feltételei szigorúak: egyebek mellett legalább B+ minősítéssel rendelkező kötvények kerülhetnek be ebbe a körbe, a kibocsátás összegének el kell érnie az egy milliárd forintot, a kötvényeket az aukciót követő 90 napon belül szabályozott piacra kell bevezetni. Ez utóbbi jellemzően a Budapesti Értéktőzsde Xbond platformja jelenleg – tette hozzá Perger Gábor.

Az MNB a honlapján regisztrálhatnak azok, akik ilyen finanszírozásban gondolkodnak, már ezt megelőzően célszerű azonban egy olyan tanácsadóval (rating advisorral) felvenni a kapcsolatot, amely a minősítés folyamatában segítséget nyújthat a vállalatnak. A felkészülési szakaszban a jogi és üzleti tanácsadók valamint az értékesítést majdan lebonyolító befektetési szolgáltató a kibocsátóval közösen határozzák meg a kibocsátás feltételeit. A dokumentációs folyamat során fel kell készülni a kibocsátás előkészítése, levezénylése mellett a kibocsátás utáni kommunikációra is a társaságoknak a szakember iránymutatása szerint.

Út a zöld minősítésig

De milyen előnyökkel jár, ha egy vállalat a forrásbevonásnak ezt az útját választja? Mennyi időt emészt fel az előkészítés és milyen költségekkel kell számolni? Ezekre a kérdésekre már Somosi Éva az MBH Consulting vezető tanácsadója és Kovács Bálint a társaság igazgatóhelyettese válaszolt az eseményen.

A pénzügyi előnyök egy része számszerűsíthető: az egyéni egyeztetésektől függően jellemzően 10-20 bázisponttal alacsonyabb kamatkondíciók mellett vonható be forrás ennek keretében. Fontos azonban látni azt is, hogy egy jóval szélesebb befektetői körben lehet gondolkodni e finanszírozási mód esetén. A konkrét pénzügyi előnyök mellett pedig egyéb – marketing, ügyféloldali és vállalatközi kapcsolatokra kedvezően ható – pozitív hozama is lehet a belépésnek erre a piacra.

A lebonyolításhoz szükséges időt illetően legalább három hónappal kell számolni. Lehet ennél szűkebb időtávot is megállapítani, de a megfelelő előkészítés érdekében érdemes elég időt hagyni a munkára – mondta el Somosi Éva. A költségek között a tanácsadói díj 25 ezer, a minősítési díja 20-25 ezer euró körül mozoghat – tette hozzá.

A minősítés során elsősorban nem a céget, hanem a projektet vizsgálják. A kitűzött célokat a nemzetközi sztenderdekkel vetik össze – erre már Kovács Bálint hívta fel a figyelmet. Vannak olyan iparágak, amelyeknél a várható eredmények egyszerűen mérhetők, mint például az ingatlanfejlesztés

vagy a közlekedés, de olyanok is – egyebek mellett az informatika -, ahol ez jóval bonyolultabb. E folyamat során rendkívül fontos, hogy a vállalat be tudja mutatni a projektet befolyásoló körülményeket és eredményeket. Ahogy az MBH Consulting igazgatóhelyettese szemléletesen fogalmazott „nem elég zöldnek lenni, annak is kell látszani”. A kritériumoknak és a célértékeknek számszerűsíthetőek kell lenniük, fel kell készülni továbbá arra is, hogy a bevont forrás felhasználásáról be kell számolni, és dokumentálni kell a projekt megvalósításának hatásait is.

Szigorú elvárásoknak kell tehát megfelelni. Ez alapvető szemléletváltást jelenthet a cég életében. Egy ilyen programban való részvétel elvezethet ugyanakkor a továbblépés felé, amikor már a vállalat teljes működése a fenntarthatóság, az ESG irányába mozdul el. A szakember szerint érdemes elindulni ezen az úton, a jövő ugyanis a zöldítés irányába mutat.

Az ESG szerepe egy vállalat működésében

Egyre többször kerül előtérbe a vállalati működés során az ESG-minősítés, amely környezeti (Environmental), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) szempontok alapján értékeli a cégeket. A fő fókuszokról Dávid Barbara az AegisLegal ügyvédje, fogyasztóvédelmi és versenyjogi szakértő beszélt az eseményen.

A környezeti szempontok szerinti vizsgálat azon intézkedésekre terjednek ki, amelyeket a vállalatok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében tesznek. A társadalmi szerepvállalás keretében azt értékelik, hogy milyen a vállalkozás emberi erőforrás gazdálkodása, illetve milyen a társaságon kívüli felelősségvállalási programokat kezdeményez cég. A vállalatirányítás területen kiemelt szempont a korrupciómentes működés, az átlátható szervezeti struktúra és a befektetők védelme.

Dávid Barbara a jó gyakorlatok bemutatása mellett azon trendek elkerülésére is felhívta a figyelmet, amikor a cégek csak zöldre próbálják festeni (Greenwashing) működésüket, amely alapvetően nem az. Ezek elkerülése érdekében az egyértelmű félrevezetésre utaló jelek – a valótlan állítás, a címkék jogosulatlan használata, egy termék pozitív tulajdonságainak a cég egészére történő kivetítése – kerülése mellett egyértelműen és konkrétan kell fogalmazni. Minimalizálni kell annak a lehetőségét, hogy a fogyasztó félreértse az üzenetet. Pontosan meg kell továbbá határozni azt az intézkedést, ami miatt zöldként értékelhető a program, és kerülni kell a túlzásokat a szakember iránymutatása szerint.

A minősítés a garancia a vevőknek

A vásárlók számára a kötvény minősítése kiemelten fontos – emelte ki előadásában Haás László a BNP Paribas Bank korábbi vezérigazgatója, a Capital and Credit Partners vezérigazgatója. A szakember részletesen ismertetve a folyamatot hangsúlyozta, a minősítési során a cégeknek arra kell koncentrálniuk, hogy a célkitűzések beépüljenek a vállalati gyakorlatba, hozzájárulva a cég fejlődéséhez. Az NKP-ban való részvételhez szükséges B+ minősítést egy, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság, az ESMA által nyilvántartásba vett, felügyelt és az MNB által a jegybanki fedezetértékelés körében elfogadott hitelminősítő adhatja ki. Jelenleg öt ilyen szervezet van az S&P, a Fitch, a Moody’s, az Euler Hermes és a Scope Ratings.