Nem jut elég uniós támogatás a gazdaság fejlesztésére – egyelőre nem teljesül a vállalás!

A Portfolio értesülése szerint egyelőre nem teljesül a kormány vállalása, miszerint az összes EU-pályázat 60%-a gazdaságfejlesztési célt fog szolgálni. Az utóbbi 7 éves keretre nézve 48,1-55,8% ez az arány.   További problémát jelent, hogy túlságosan magas az úgynevezett kiemelt eljárásrendben meghirdetett pályázatok aránya. Ezek az olyan pályázatok, melyekben előre rögzítve van, hogy mely állami intézmények indulhatnak a támogatásért, így ilyen esetben nincs verseny a forrásokért. A Portfolio számítása szerint a 7 éves keret 43,2%-a jelent meg ilyen módon.

A 2014-2020-as ciklusban eddig összesen 545 uniós pályázat jelent meg 9228 milliárd forintos keretösszeggel, mellyel a kormány túlteljesítette az előre kitűzött, 8920 milliárdos összeget. A mostanra megjelent, teljes keretből meghatározható, hogy pontosan mekkora rész feleltethető meg közvetlen gazdaságfejlesztésnek.  Az alábbi öt célhoz kapcsolódó pályázatok kapcsolódnak közvetlenül a gazdaságfejlesztéshez:

  • kutatás-fejlesztés és innováció
  • infokommunikáció-kommunikáció-technológia
  • kis és középvállalkozások támogatása
  • energetika, energiahatékonyság
  • foglalkoztatás és egyéb gazdaságfejlesztés

Az ezen területeken és az összesen megjelent pályázatok alapján a Portfolio arra az eredményre jutott, hogy szigorú értelmezés szerint 46,5%-os arány szolgálja a gazdaságfejlesztést, megengedőbb értelmezés szerint 53,9%-os. A hét évre szóló keretösszegből kiindulva így vagy 48,1%-os, vagy 55,8%-os részről beszélhetünk.

A végső arányok még feljebb tornászhatóak, ha a 100%-os keret feletti további meghirdetésekben leginkább gazdaságfejlesztési célú pályázatok jelennek meg. Ezzel a megoldással közelebb kerülhet a kormány az eredeti, 60%-os vállalásához.

További problémát jelent, hogy túlságosan magas az úgynevezett kiemelt eljárásrendben meghirdetett pályázatok aránya. Ezek az olyan pályázatok, melyekben előre rögzítve van, hogy mely állami intézmények indulhatnak a támogatásért, így ilyen esetben nincs verseny a forrásokért. A Portfolio számítása szerint a 7 éves keret 43,2%-a jelent meg ilyen módon. A VEKOP pályázatok esetében 50% körüli ez az arány, a GINOP-nál 25%. Ez az arány meglehetősen magas, főleg ahhoz képest, hogy a vállalkozásfejlesztés pályázatok rendszerint túligényeltek, így a vállalkozások forráshiány miatt gyakran nem jutnak támogatáshoz.

Forrás: Pályázati Hírek